06.05.2022., Rovinj - Panel: Zenama (ni)je mjesto u kuhinji na kojem su sudjelovale Nastasija Chiara Petric, Lana Klingor, Ana Ros i moderatorica Antonija Blace
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

Je li ženama mjesto u kuhinji? O rodnoj ravnopravnosti u restoranskoj industriji

Tradicionalno poimanje rodnih uloga sve više se smatra zastarjelim konceptom, kojem je mjesto u ropotarnici povijesti, a ne u javnom diskursu današnjice. No htjeli mi to ili ne, pitanje rodne ravnopravnosti još uvijek zauzima značajno mjesto u brojnim segmentima društva, a restoranska industrija nije iznimka. Panel po imenom „Ženama (ni)je mjesto u kuhinji“ pod moderatorskom palicom Antonije Blaće okupio je neke od najistaknutijih žena regije „iz kuhinje“ – cheficu Anu Roš, autoricu kuharice #sLANA KUHArica Lanu Klingor te cheficu i osnivačicu brenda Chiarin tanjurić Nastasju Chiaru Petrić, koje su iznijele svoja iskustva i stavove o trenutnom položaju žena u gastro industriji, probleme s kojima se nose i predviđanjima za budućnost.

„Sjećam se pogleda s kojima sam se susretala na početku svoje karijere. Nije bilo lako i osjećala sam da moram raditi više i jače se truditi kako bi uspjela. Bila sam u MasterChefu i studirala na Učiteljskom fakultetu. Zasukala sam rukave i s kolegom se upustila u tu pustolovinu. Stasala sam s tim svojim prvim restoranskim iskustvom, imala sam neku viziju. Humani faktor je bitan. Kroz moje iskustvo, kad je on izostajao nije mi bilo ugodno raditi. Možda muškarcima generalno malo nedostaje taj humaniji pristup.“ opisala je svoje iskustvo Nastasja Chiara Petrić.

Nastasja Chiara Petrić, Lana Klingor Mihić, Ana Roš i Antonija Blaće, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

Sedma chefica svijeta i ujedno i jedina žena na listi Ana Roš zaslužna je za magičnu priču slovenskog restorana Hiša Franko, nagrađenog dvjema Michelinovim zvjezdicama, čija kuhinja se temelji na autohtonom, lokalnom i održivom pristupu pripreme hrane. Jedan je od primjera uspješnog spoja poslovnog i privatnog, a na panelu je podijelila svoje iskustvo i profesionalni put.

„Živimo u vrlo tradicionalnom društvu. Premda u 21. stoljeću žene postaju političarke, vođe ili chefovi, smatram da još uvijek postoji određena mjera predrasude i skepse prema vrhunskim ženskim kuharicama. Ako me pitate kako izgleda moji radni dan – odgovorna sam za „obitelj“ od 40 članova, koji mi dolaze s problemima koje treba riješiti. Nakon što dođem kući još uvijek me čekaju brojne obveze. Mnoge žene upravo zbog takve dinamike odustaju od profesionalne karijere u kulinarstvu.“ smatra Ana Roš.

Ove vrhunske kuharice i profesionalke složile su se kako je nužno da žene prestanu osjećati krivnju za svoju ambiciju, ali i da je presudno prihvatiti realnost u kojoj nije moguće uskladiti i ostvariti sve što bi možda željeli. „Možete imati karijeru, ali prvo morate prihvatiti pravila igre. Ne možete stići sve.“ istaknula je Ana Roš. Ideja spajanja privatnog života i karijere danas je prihvaćenija nego ikad prije, no put još uvijek nije završen, složile su se panelistice. „Ponekad treba reći „ne“ nekim stvarima. Promjena ne počinje s muškarcima, nego s nama. Kad želite promijeniti nešto morate početi od sebe.“, smatra autorica kuharice #sLANA KUHArica i influencerica Lana Klingor. „Društvene mreže najjači komunikacijski kanal danas. Kad imate 20 godina i prisutni ste na estradi kao pjevačica mediji su ti koji konstruiraju dojam o vama. Bilo je vrlo teško boriti se s tako stvorenim mišljenjem. Nismo mogli to demantirati. Ali danas je ta situacija drugačija. Kroz svoj kanal komunikacije mogu odgovoriti, sa svojih 130 tisuća pratitelja čak mogu reći da će moj odgovor vidjeti više ljudi od izvornog članka. Danas imamo veću mogućnost izraziti se.“, naglašava Lana Klingor.

Jedno od vrućih pitanja bilo je i ono o autoritetu u kuhinji, ali i u poslu općenito. Koliko je teže ženama u kuhinji i kako postaviti autoritet bez da se osjeti kojeg je spola chef? „Zabavno je, jer svatko tko me pogleda misli da imam visoko samopouzdanje, ali svaki put kad moram stati ispred svog tima na neki se način preispitujem. Sve ovisi o tebi, ne smije biti traga sumnji u tvojim odlukama i riječima. Kad god sam pokazala slabost pojavio se problem. Treba biti direktan, kritizirati kad je to potrebno. Kao chef nisi uvijek voljen. Ono što je bitno je biti autoritet i vođa – vidim koliko me moj tim treba, koliko upijaju sve što kažem i koliko problema rješavam na dnevnoj bazi. Autoritet nije dar, nego nagrada ozbiljnog rada.“ opisala je svoje iskustvo Ana Roš.

Panel je zaključen uz misao da smo daleko napredovali, no posla još uvijek ima. Jedno je zato sigurno, ženama je mjesto tamo gdje one same to odluče, a kako bi netko bio dobar chef – bitno je biti prije svega dobar čovjek.