Rovinj

Rovinj je jedan od najšarmantnijih gradića u zemlji koji apsolutno očarava svojim krivudavim kamenitim ulicama, brojnim balkonima, tiramolima, malim dućančićima, suvenirnicama i restoranima.

U dalekoj povijesti Rovinj je bio otok, no odlukom Venecije u 18. stoljeću povezuje se s kopnom kada i započinje njegov progresivniji napredak. Osim prepoznatljivih vizura grada jedan od simbola je svakako i barokna Crkva sv. Eufemije. Gradić koji broji 14 000 stanovnika jedan je od najposjećenijih turističkih odredišta pa tako godišnje broji nekoliko milijuna noćenja.

Zanimljivo je kako je Rovinj specifičan i po svom dijalektu kojeg koriste brojni lokalci, a spominjao ga je čak i Dante u svojim knjigama. Brojni izrazi vezani su za more i brodice poput rovinjske batane (autohtono plovilo ravnog dna nalik venecijanskoj gondoli).

Sam Festival održava se u strogom centru grada i to u staroj tvornici duhana koja je nekad služila kao pogon za opskrbu oficira austrougarske vojske cigaretama. Danas se to mjesto veže uz najpoznatiji festival na ovim prostorima Weekend Media Festival.

Vidimo se u Rovinju u prostoru Stare tvornice duhana od 19. do 21. 04. 2024.

SVAKAKO POGLEDAJTE I...