20.04.2024. Rovinj, Drugi dan Weekend food festivala koji se odrzava u Rovinju.
Panel na temu  Zasto slovenci to rade bolje na kojem su sudjelovali Gasper Puhan Grega Repovz, Jorg Zupan i moderator Mate Jankovic

Zašto Slovenci to rade bolje?

Slovenska gastronomska scena nikada nije bila jača, dobro su umreženi, imaju odlične međuljudske odnose, gastronomske ambasadore, dugu gastronomsku tradiciju i od njih može učiti cijela regija, poručeno je s panela jednog od završih panela ovogodišnjeg Weekend Food Festivala na početku kojega je okupljene pozdravio i Gašper Dovžan, veleposlanik Slovenije.

Panel “Zašto Slovenci to rade bolje” okupio je Gašpera Puhana, potpredsjednika europskog JRE udruženja, Gregu Repovža, vlasnika restorana Repovž i Jorg Zupan te chefa restorana Breg i Aftr. Moderator Mate Janković je pojasnio da su svi oni odrastali u gastronomskim obiteljima te im je gastronomija bila logičan životni izbor i smjer te je kolege pitao “Zašto to rade bolje?”.

Ponovno su istaknuli važnost korištenja lokalne namirnice, vlastitog uzgoja i sjemena, kao i održivosti. Puhan je pritom istaknuo i veliku važnost prenošenja dobrih praksi, znanja i rješenja, Repovž snagu zajedničkog glasa struke i oslanjanja na vlastite potencijale, a Zupan pitanje slabe motivacije mlađeg kadra za rad u ugostiteljstvu kao veliku slabost tržišta.

„Jako smo povezani i svoje znanje dijelimo, prvenstveno mlađim generacijama kod kojih se, nažalost, javlja slaba motivacija za rad u ugostiteljstvu“, dodao je Zupan čije je ime sinonim za strast prema kuhanju. Upravo je onizazvao čuđenje u javnosti kada je zatvorio restoran koji je bio kategoriziran Michelinovom zvjezdicom jer je smatrao da Slovenija ima dosta fine dinig restorana i da joj je potrebno nešto novo te je njegov Aftr dočekan s oduševljenjem.

„Još uvijek postoji puno velikih ega i natjecanja među šefovima i restoranima, iako izvana izgleda kao da smo svi najbolji prijatelji i jako povezani. Dobru restoransku ponudu možemo postići samo kad sam chef shvati što je njemu ‘gušt’ kuhati, pa da onda to kuha od srca“, istaknuo je ranije Jorg Zupan kao recept za uspjeh na bilo kojoj gastronomskoj sceni.

Slovenci, iako se suočavaju s istim problemima kao i chefovi u regiji, ipak imaju neki tajni recept zbog kojeg je njihova gastronomska scena uvijek korak ispred i treba im čestitati na tome.