ND3_7545

Vrhunski chefovi otkrivaju što se krije iza koncepata kulinarske izvrsnosti

Weekend Food Festival donosi uzbudljivu gastronomsku avanturu te će u Rovinju slaviti bogatstvo okusa, inovacije i stručnosti u svijetu hrane i pića.
Jeffrey Vella

A tko je bolji za taj uvod od tri vrhunska chefa – gastronomskog virtuoza Jeffreyja Velle, stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u ulozi korporativnog kulinarskog direktora Maistre i chefa restorana Cap Aureo smještenom u rovinjskom hotelu Grand Park, Paula Ivića, šefa i vlasnika Tian restorana u Beču, nositelja zelene Michelin zvjezdice i Leonarda Fonsece, iskusnog kolumbijskog chefa sa slovenskom adresom koji je stasao u renomiranim restoranima poput Hiše Franko i Jaza.

Paul Ivić

Ova trojica nevjerojatnih chefova okupit će se na panelu “Koncept izvrsnosti – Može li chef konstantno biti originalan i kreativan?“. Panel će istražiti dublje slojeve kulinarske izvrsnosti, od važnosti stalnog usavršavanja i održavanja kreativnosti do suptilnosti emocija u gastronomiji. Kroz razgovor će se dotaknuti pitanja kreiranja novih jela, prilagodbe gostima i održavanja vlastite kulinarske vizije usred izazova i kompromisa, ali je panel i jedinstvena prilika da se sudionici Weekend Food Festivala upoznaju s nekim od najinspirativnijih kuhara današnjice, čija su imena sinonim za kulinarsko majstorstvo.

Jedan od njih je i Jeffrey Vella, koji već godinama živi u Istri koja ga nadahnjuje i u kuhinji. Chef Vella je više od kulinarskog stručnjaka – on je istinski vizionar koji svojom strašću prema hrani preobražava gastronomsku scenu. Kao kulinarski direktor Maistre i chef restorana Cap Aureo, Vella je postao sinonim za inovativnu kuhinju koja slavi bogatstvo okusa Istre. Njegova kreativnost ne poznaje granice, a naglasak na lokalnim i sezonskim sastojcima čini svaki njegov jelovnik neodoljivim. Rođen s talentom za stvaranje savršenstva od svake namirnice koja mu dođe pod nož, Vella je postigao međunarodno priznanje ne samo svojom kulinarskom vještinom, već i svojom sposobnošću da spoji tradiciju i modernost na tanjuru. Njegov rad nije samo o hrani; to je priča o ljubavi prema istraživanju okusa, o poštovanju prema lokalnoj kuhinji i o želji da se gostima pruži nezaboravno iskustvo uživanja u hrani. Bit će to prilika da chef Vella otkrije kako i nakon toliko godina u kuhinji uspijeva pronaći inspiraciju i kreativnost i ostati na vrhu gastronomske scene, ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

„Održavam originalnost tako što razmišljam drugačije i širim granice s onim što priroda i lokalnost pružaju, ljudi žele nešto drugačije i to je ono što privlači. Biti kreativan znači biti u igralištu, pa imati odlične proizvode daje vam bolje mogućnosti prilagodbe široj publici. Pri donošenju odluka, trudim se staviti se u položaj klijenta i razumjeti demografske karakteristike i navike, što vam daje prednost u odabiru gdje i na čemu igrati svoje karte, koncepti su stvari koje vam pomažu u slojevima priča i postavljanju putovanja“, rekao je Vella uoči Weekend Food Festivala.

Jeffreyju Velli na panelu će se pridružiti i Paul Ivić, koji će podijeliti svoje savjete i iskustva iz rada na u Tian restoranu, ali i u Tian pop-up restoranima i događajima poput Gault&Millau Hrvatske. „Ključ je u stalnom poboljšavanju svoje razine i neprestanom usavršavanju zanata. Posvetite pažnju kvaliteti hrane, a uz puno discipline, ostanite otvoreni i znatiželjni. Okružite se izvrsnim ljudima – ostalo će se samo od sebe pobrinuti. Kuhanje nije ‘one man show’ – moj tim mi često dolazi s idejama, a inspiraciju crpimo iz prirode, ali i kroz razmjenu iskustva. Zapravo je uzbudljivo za nas uvijek moći isprobati nešto novo. Iskustvo i vrlo dobar, motivirani tim također olakšavaju. Međutim, to mora biti igra, jer kreativnost se ne može forsirati“, objašnjava Paul Ivić, chef hrvatskih korijena uoči dolaska u Rovinj, ali i dodao kako uvijek voli doći u Hrvatsku te se iznimno veseli dolasku na Weekend Food Festival.

Ovaj panel zasigurno će donijeti inspiraciju za svima koji su strastveni prema hrani i nedostaje im kreativnosti koja ovim chefovima ne manjka. Dođite i uživajte u ovoj jedinstvenoj prilici da uronite u svijet okusa, ideja i stručnosti koji definiraju vrhunsku gastronomiju.