ribarska 12_08_22-11

Susret tradicije i gourmeta

Okusi Vrsarske Ribarske fešte na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu

Ovogodišnji Weekend Food Festival bit će dodatno obogaćen jedinstvenim okusima i mirisima mora jer će nas vrsarska Ribarska fešta povesti na tradicionalno gastro putovanje! Ugostitelji koji rade na Ribarskoj fešti na Weekend Food Festivalu nastupit će na zajedničkom štandu sa selekcijom najpopularnijih jela.

Jeste li znali da je Vrsar jedina izlovna luka plave ribe na zapadnoj obali Istre? U toj aktivnoj ribarskoj luci, najčešći ulov u mrežama je srdela. Iako je riječ o maloj ribi, titula koju nosi je velika. Ova hraniteljica mora ima poseban status među mnogim generacijama stanovnika priobalja kojima je upravo srdela stoljećima dio jelovnika. Kako bi slavili ulogu ribe u prošlosti, ali i sadašnjoj ishrani, u Vrsaru se od travnja do rujna, dvaput mjesečno, više od 30 godina, održava Ribarska fešta. Premda je u počecima bila mala lokalna zabava, tijekom godina prerasla je u značajno događanje koje privlači oko 25 tisuća posjetitelja godišnje.

Turistička zajednica općine Vrsar je 2022. unaprijedila ribarsku feštu, ali temelji su ostali isti – tradicija mora i lokalnog načina života, uz moderni pristup. Fokus je na demonstraciji starih recepata interpretiranih na moderni način, lokalnim autentičnim suvenirima, promociji domaćih vina i lokalnih proizvoda. Novi koncept donio je tematizaciju štandova po namirnicama, odnosno diverzifikaciju gourmet ponude na šest punktova: plava riba, bijela riba, lignje i ostali glavonošci, prženi morski plodovi, školjke, s ciljem da se ugostiteljima pruži mogućnost da postanu prepoznatljivi po jedinstvenoj ponudi i usavrše jela, ali i da se posjetiteljima omogući raznovrsnost ponude i upoznavanje kulture mjesta.

Ugostitelji koji se predstavljaju na Ribarskoj fešti svoje kulinarske vještine i recepte usavršavaju tijekom zime, na radionicama s Davidom Skokom i AZRRI-jevim chef-ovima, kako bi poboljšali svoje menije, obogatili ih što kvalitetnijom ponudom i prilagodili potražnji suvremenih turista gurmana koji su sve prisutniji u strukturi gostiju koji posjećuju Vrsar i Istru.

Ovo malo ribarsko mjesto, koje odiše tradicijom i ljubavlju prema moru, predstavit će svoje najbolje specijalitete na Weekend Food Festivalu, a morskim specijalitetima i bogatom ribarskom tradicijom zasigurno će očarati sve posjetitelje.

Svi ste pozvani da dođete, kušate i doživite morsku čaroliju koju Vrsar donosi na Weekend Food Festival.