Weekend Food Festival_Franco Pepe_foto_Gordan Svilar_2
PHOTO BY
Gordan Svilar

Prvi dan Weekend Food Festivala oduševio posjetitelje!

Svi su htjeli probati pizzu Franca Pepea

Franco Pepe, FOTO: Gordan Svilar

Prvi dan Weekend Food Festivala nadmašio je sva očekivanja te opravdao status prestižnog europskog festivala gourmet i prehrambene industrije. Svjetske i domaće kulinarske zvijezde – Franco Pepe, Ricard Camarena, Eduard Xatruch, Ana Roš, Eneko Atxa, Mate Janković, Simon Rogan, Deni Srdoč te brojna druga zvučna imena, zasjale su punim sjajem u Rovinju i oduševile mnogobrojnu publiku. Za predavanja i masterclassove tražio se stolac više, dok su se opuštena zabava i druženje uz kvalitetnu glazbu nastavili do kasnih večernjih sati.

Eduard Xatruch, FOTO: Gordan Svilar

Najveće zvijezde petka

Srce Istre i ovog travnja pretvoreno je u središte zbivanja koje je okupilo najveća imena svjetske kulinarske scene, brojne stručnjake i predavače iz industrije, ali i sve zaljubljenike u gourmet. Okupljenima se video prijenosom uživo iz Baskije javio chef Eneko Atxa čiji je restoran Azurmendi dva puta proglašen naj održivijim restoranom na svijetu te je nositelj čak tri Michelinove zvjezdice. O novim trendovima u svijetu barova govorio je Nikos Bakoulis, istaknuti miksolog i suosnivač barova The Clumsies i Line koji su trenutno pozicionirani u 50 najboljih barova na svijetu. Bakoulis je, osim po svojim iznimnim vještinama miksologije i brojnim nagradama za inovativne kreacije koktela, poznat i kao jedan od pokretača globalnih koktel trendova s jakim fokusom na održivost koja je nit vodilja ovogodišnjeg Festivala. Petak na Weekend Food Festivalu donio je i demo cooking prezentacije u režiji velikana međunarodne kulinarske scene, a led je probio Eduard Xatruch, španjolski kuhar i ugostitelj s Michelinovom zvjezdicom koji je uspio pokazati zašto je ime njegovog restorana upravo Disfrutar – što na španjolskom jeziku znači „uživati“. Najbolji pizziaolo svijeta, prema izboru Best Chefs Awards, Franco Pepe okupljene je pozdravio toplom porukom kako ne želi samo prodavati pizzu, već i pokloniti emociju, a oduševljena publika ispratila ga je gromoglasnim pljeskom. Njegove pizze “obrnuta Margharita” ili pizza Marinara koju je osmislio kao hommage pizzi koju je radio njegov otac, svi su željeli probati, ali i fotografirati se sa chefom o kojemu je i Netflix snimio dokumentarac. 

Eduard Xantruch, FOTO: Gordan Svilar
Eneko Atxa, FOTO: Gordan Svilar

Večernji party kao uvertira u subotu koja obećava

Večernja zabava počela je uz Pizza party te se nastavila uz ritmove benda Montefiori Cocktail, dok subotnji program potvrđuje zašto je Weekend Food Festival jedinstveno mjesto druženja, razmjenjivanja ideja, inspiracije i edukacije. Na rasporedu bogatog programa nalaze se chefovi Rasmus Munk, Dabiz Munoz, Karime Lopez, Takahiko ‘Taka’ Kondo i David Skoko, kao i predavanje zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan koja će govoriti o djelovanju EU i država članica po pitanju smanjenja bacanja i povećanja doniranja hrane. Uz brojne panele, predavanja, masterclassove i gala večere, u subotu će biti predstavljeno i ovogodišnje FoodTech Start Up Competition natjecanje za start up-ove. Ovo inovativno natjecanje nastalo je u suradnji Maistre, Infobipa, Peperminta i Kauflanda, a koncipirano je s ciljem pronalaska novih i kreativnih ideja te pružanja podrške rastućim nadama prehrambene i ugostiteljske industrije.

Subotnji program pronađite ovdje, a dnevne ulaznice možete kupiti ovdje. Ulaz na Festival, u nedjelju je slobodan za sve. 

Franco Pepe, FOTO: Gordan Svilar