0_Naslovna (1)
PHOTO BY
Gordan Svilar

Proizvodnja hrane u Hrvatskoj – možemo li bolje?

Najveće hrvatske kompanije u prehrambeno-prerađivačkoj industriji već koriste tehnološku i proizvodnu sofisticiranost, mogu odgovoriti specifičnim zahtjevima potrošača te su usmjerene održivom načinu poslovanja. O tome kako globalne promjene utječu na prehrambenu industriju u Hrvatskoj, koji su inovativni trendovi koji idu u korak sa zahtjevima potrošača te koji su najbolji primjeri iz hrvatske prakse, govorili su Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije i Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke na panelu „Proizvodnja hrane u Hrvatskoj – Možemo li bolje?“ pod moderatorskom palicom Zvjezdane Blažić.

Nenad Klepač, Martina Dalić, Fabris Peruško i Zvjezdana Blažić, FOTO: Gordan Svilar

„Fokusiranost na kratke dobavne lance omogućila nam je da se brže prilagodimo novoj situaciji prouzrokovanoj efektima Covida i rata u Ukrajini, stoga mislim da će nas u narednim godinama više pratiti val fokusa na lokalno, a manje na globalno. Iako nam je rast cijene električne energije  veliki izazov, sa svim akcijama digitalizacije i transformacije Grupe, uspjeli smo ga dosta značajno amortizirati. Osim što smo najveći potrošač električne energije u Hrvatskoj – najveći smo proizvođač zelene energije.“  – izjavio je Fabris Peruško.

Fabris Peruško i Zvjezdana Blažić,, FOTO: Gordan Svilar

Važnost ulaganja u promjene koje su nužne u svim našim industrijama, prepoznali su i u Podravci. „Prilagodili smo se automatizaciji, robotizaciji i održivosti, a Podravka 60% svoje proizvodnje izvozi i prodaje od Australije do SAD-a te za nju ne postoji drugi put nego natjecati se s najvećim svjetskim prerađivačkim industrijama.“ – istaknula je Martina Dalić.

Nenad Klepač, Martina Dalić, Fabris Peruško i Zvjezdana Blažić,, FOTO: Gordan Svilar

Da je krvna slika hrvatske prehrambene industrije dobra može se zaključiti i inovativnim trendovima te priznatim certifikatima iz Vindije. „Nedavno smo dobili certifikat “Proizvedeno bez upotrebe antibiotika” i time postali jedna od prvih domaćih prehrambenih kompanija s tom potvrdom kvalitete. Osim toga, naši potrošači imaju proizvod vrhunske kvalitete koji je proizveden u Hrvatskoj, dok tijekom cijelog procesa sve službe rade 100 000 analiza godišnje i drže ga pod kontrolom. Vjerujemo da samo na taj način proizvodnju možemo održati održivom, unatoč svemu onome čemu smo svakodnevno izloženi. Imamo robotiziranu tehnologiju za pripremu proizvoda prema specifičnim zahtjevima naših potrošača te na taj način možemo doskočiti problemu nedostatka radne snage.“ – rekao je Nenad Klepač.

Panelisti su zaključili da je krvna slika proizvodnje hrane u Hrvatskoj dobra, no definitivno može biti bolja ako se osigura jedna generalna i horizontalna podrška, odnosno mogućnost korištenja europskih sredstava koja je danas dosta ograničena te se u ovom trenutku fokusiramo na ponovni rast stanovništva.

Moderatorica Zvjezdana Blažić,, FOTO: Gordan Svilar