14.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Masterclass radionica “Sustainable way of thinking and Line Athens philosophy in general” na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
PHOTO BY
Pixsell/Matija Habljak

Nismo u potpunosti sustainable bar, ali imamo sustainable način razmišljanja

O novim trendovima u svijetu barova, kojih su pokretač, na svom mastertalku pod nazivom Sustainable way of thinking and Line Athens psilosophy in general govorio je Nikos Bakoulis, istaknuti miksolog i suosnivač barova The Clumsies i Line koji su trenutno pozicionirani u Top 50 Best Bars, odnosno 50 najboljih barova na svijetu. Bakoulis je poznat ne samo po svojim iznimnim vještinama miksologije i brojnim nagradama za inovativne kreacije koktela, već je priznat i kao jedan od pokretača globalnih koktel trendova s jakim fokusom na održivost koja je prisutna u njegovom najnovijem baru.

Nikos Bakoulis, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

“Pokretači smo bara Line Athens, koji nije samo bar, on je više od bara. Line je koncept i način razmišljanja koji izlazi iz ustaljenih okvira na koje su današnji barovi navikli.” istaknuo je Bakoulis. Njihov bar svoju inspiraciju crpi iz dinamičnog i prirodnog puta fermentacije, sezonalnosti proizvoda, koncepta održivosti i sinergije s malim grčkim proizvođačima. Stavljajući naglasak na neočekivane sastojke i neortodoksnu preradu, Line proizvodi vlastita voćna “vina”, pivo ali i artisan kruh.

Nikos Bakoulis, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Sastojci koje koriste u receptima se izmjenjuju, stvarajući tako neobičan popis klasičnih koktela s dodatkom upotrebnih nusproizvoda vina, poput suhih i slatkih vermuta, sve u skladu sa zero – waste pokretom.

Nikos Bakoulis, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Line se bavi i okupljanjem veće zajednice kreativnih umova. “Suradnja različitih industrija koje se okupljaju na jednom mjestu i stvaraju nešto jedinstveno, za nas je veliko bogatstvo.” rekao je Bakoulis i dodao da Line još uvijek nije u potpunosti sustainable bar, no ono što je za njih je najvažnije je održivost u načinu razmišljanja o zaposlenicima i dobavljačima, koji su im kroz godine postali ne samo dobavljači već i prijatelji i partneri. “U tome treba ležati tajna sustainable pokreta, u ljudima, i to je tajna koja stoji iza Line koncepta.” završio je Bakoulis.

FOTO: Pixsell/Matija Habljak