15.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Panel “Novi nacin komunikacije i edukacije potrosaca  - Drugaciji kanali i formati interakcije” na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
PHOTO BY
Pixsell/Matija Habljak

Ne postoji PLANet B

Što je današnjim potrošačima bitno i kako su se kompanije prilagodile novim željama i potrebama potrošača, saznali smo na panelu „Novi način komunikacije i edukacije potrošača – drugačiji kanali i formati interakcije“ na kojem su svoje pristupe i planove otkrili Sanja Garaj Miloš, direktorica sektora za korporativni marketing Podravke, Miranda Mladin, direktorica marketinga Studenca i Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor Nestlé Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina pod moderatorskom palicom Kristijana Gregorića.

Sanja Garaj Miloš, Miranda Mladin, Laurentiu-Florin Dimitriu i Kristijan Gregorić, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Prilikom izbora proizvoda potrošači su sve više usmjereni na value for money pristup, zdravlje i održivost koja je postala novi buzz word društva današnjice, dok je ažurna, jasna i pozitivna interakcija s korisnicima važnija nego ikada prije. „Našom aktualnom kampanjom Hrana koja brine o vama želimo ispričati Podravkinu priču i otkriti da osim naše nutritivne strategije, vodimo se ciljem da naše sirovine bude najbolje moguće, sustavno provodimo procese kontrole kvalitete, kontinuirano povećavamo  udio domaćih sirovina u proizvodnji naših proizvoda. Cilj kampanje nije samo promovirati naše proizvode, već i educirati potrošače kako se zdravije hraniti. Posjedujemo ogromnu bazu recepata te im svim dostupnim komunikacijskim kanalima nudimo konkretna rješenja. Tako smo uz pomoć tehnologije pokrenuli i OOH kanal koji nudi recept baš onoj osobi koja stane ispred ekrana, a svi spremni za interakciju mogu dobiti i sedmodnevni jelovnik.“ – ispričala je Sanja Garaj Miloš te objasnila čemu služi povećalo koje je dočekalo posjetitelje na stolicama: „Naše deklaracije slobodno možete čitati i pomoću povećala, u njima nema ništa sporno.“

Sanja Garaj Miloš, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Održivost je s razlogom novi buzz word

Održivost nije samo nit vodilja ovogodišnjeg Weekend Food Festivala. I u Studencu su vođeni zelenim idejama i poslovanjem usmjerenim na održivost. „Potrošači vole naše male formate jer se trudimo imati i sitno i bitno na dohvat ruke. S ciljem uštede vremena, goriva i novca, osmislili smo aplikaciju Moj Studenac te smo prestali printati promotivne kataloge. Još uvijek su naši koraci početnički i sitni, ali bitno je da smo zakoračili u ovu izuzetno važnu priču održivosti.“ – rekla je Miranda Mladin.

Miranda Mladin, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Uz izraz zdrava prehrana često dolazi i mit da je ona nužno skuplja te uvijek pomislimo na neke specifične namirnice koje dolaze iz dalekih krajeva, no zdrava prehrana može počivati i na našim tradicionalnim namirnicama. Zanimljiva je i činjenica da čak 50 % potrošača prepoznaje svoje negativne prehrambene navike u čijim promjenama im naše prehrambene kompanije mogu pomoći, što potvrđuju i Podravkini pozitivni primjeri iz prakse.

Less waste, more love!

Laurentiu-Florin Dimitriu je prisutne savjetovao da razmisle o fleksitarijanstvu, koje je osim za svakog čovjeka dobro i za naš planet te na slikovit način nastojao probuditi još uvijek uspavanu svijest u glavama mnogim –  u poslu možeš imati plan A, a ako on ne upali, prebaciš se na B. Ne želimo više požara u našim šumama niti da nam bura postane tornado, stoga sve naše strategije moraju biti usmjerene da zaštite Zemlju – jer nemamo plan B za ovaj planet.

Laurentiu-Florin Dimitriu, FOTO: Pixsell/Matija Habljak