06.05.2022., Rovinj - Panel Manifest Hrvatske kuhinje na kojem su sudjelovali Boris Suljic, Deni Srdoc, Hrvoje Kroflin , Tvrtko Sakota i Hrvoje Petric
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

Manifest hrvatske kuhinje: jedinstvena prilika za pozicioniranje hrvatske gastronomije

Ako je Lijepa naša po nečemu zaista posebna, onda je to impresivan spektar prirodnih i kulturnih raznolikosti, smještenih u svega 56.594 km². A kada je riječ o spoju prirodnih posebnosti i kulturne baštine, velikoj će većini prvo na pamet pasti upravo autohtona kuhinja – i to s razlogom. Odgovore na pitanja o tome što sve Hrvatska može postići svojim gastronomskim bogatstvima na globalnoj razini, ponudio je panel Manifest hrvatske kuhinje, kojim je ujedno i službeno otvoren ovogodišnji Weekend Food Festival.

Boris Šuljić, Deni Srdoč, Hrvoje Kroflin , Tvrtko Šakota i Hrvoje Petrić, FOTO:Emica Elveđi/Pixsell

O jedinstvenoj inicijativi Hrvatskog gastronomskog manifesta, koja je i službeno pokrenuta upravo na ovoj panel raspravi, pod moderatorskom palicom direktora programa Weekend Food Festivala, Hrvoja Petrića govorili su neki od najistaknutijih profesionalaca hrvatske gastro scene – chefovi Hrvoje Kroflin (ManO2, Zagreb), Tvrtko Šakota (NAV, Zagreb), Deni Srdoč (Nebo Restaurant & Lounge, 1* Michelin, Rijeka) i poznati paški ugostitelj Boris Šuljić (Boškinec, Novalja).

„Cilj ove inicijative, ali i cjelokupnog festivala je pokazati u kojem smjeru se kreće naša kuhinja, gdje smo po pitanju svjetskih praksi i kako se možemo u najboljem svjetlu predstaviti svijetu upravo kroz našu autohtonu gastronomiju. Namjera nam je Manifest hrvatske kuhinje, koji je sastavljen po prvi puta u povijesti, uputiti svim relevantnim institucijama, ali i kuharima, restoraterima, hotelijerima, malim proizvođačima, distributerima i svim ostalim akterima gastronomske, ugostiteljske i turističke scene, kako bismo konačno počeli raditi na jačanju prepoznatljivosti Republike Hrvatske upravo po autohtonoj kuhinji, po uzoru na uspješne svjetske primjere dobre prakse“, poručio je direktor programa Weekend Food Festivala i inicijator manifesta, Hrvoje Petrić.

Tako je jedan od najvažnijih zaključaka panelista bio upravo taj da bi se hrvatski ugostitelji trebali vratiti tradiciji i stranim gostima s ponosom predstaviti izvorna jela koja sve više nestaju iz naših restorana, a koja bismo trebali oživjeti. To je posebno potvrdio Hrvoje Kroflin, chef zagrebačkog restorana ManO2, koji ističe: „Tradicijska kultura i recepture iz kontinentalnih krajeva koje su se prenosile s koljena na koljeno imaju uistinu iznimnu vrijednost i smatram da bismo ih trebali prenositi na naše mlađe kolege.“

Govoreći upravo o tome, vlasnik obiteljskog hotela, restorana i vinarije Boškinec, Boris Šuljić osvrnuo se i na problematiku turističke sezone. „Turizam je nešto što nas drži na životu, ali ta turistička sezona ubija svaku kreativnost. Gledamo kako prodati što više jela koja se traže vani, a istovremeno uvozimo radnu snagu i namirnice iz inozemstva. Zašto ne bismo u sezoni gledali koliko će se brudeta prodati umjesto burgera?“, poručio je.

Uz izvornost kuhinje, ovaj jedinstveni manifest kao prioritete podrazumijeva i lokalnost te sezonalnost samih namirnica, kao i održivost čitavog procesa. A kada je riječ o važnosti kvalitetnih lokalnih proizvoda, svoje bogato iskustvo podijelili su Deni Srdoč, chef riječkog restorana i loungea Nebo i Tvrtko Šakota, chef zagrebačkog restorana NAV.  „Radimo sa 60 različitih dobavljača, od specijaliziranih proizvođača batata do eksperata za različita bilja. Stvarno se trudimo pokazati što zemlja sve nudi, a mislim da nudi nešto zaista predivno. Zato ne nastojimo ići linijom manjeg otpora i raditi s velikim dobavljačima, već kroz cijelu godinu surađujemo upravo s malim proizvođačima“, istaknuo je Deni Srdoč, dok se njegov kolega, chef Tvrtko Šakota osvrnuo upravo na održivost te naglasio kako „ljudi još dovoljno ne razumiju kakve utjecaje masovni turizam, primjerice, ima na naše more, a posebice po pitanju otpada i to plastičnog“.

Stoga je direktor programa Petrić u završnoj riječi zaokružio sva navedena iskustva u zaključak da nedvojbeno raspolažemo izuzetnim bogatstvima, koja su itekako cijenjena u restoranima diljem svijeta, od Singapuru pa sve do Baskije i Kopenhagena gdje se koriste hrvatska maslinova ulja, škampi, tartufi. Stoga je naša zajednička misija učiniti naše kulturno i gastronomsko nasljeđe inspiracijom za domaće chefove koji su itekako sposobni ostvariti velike rezultate po uzoru na najbolje inozemne prakse i vinuti hrvatsku u sami svjetski vrh gastronomije.