kamenice

Kamenica – vrhunska delikatesa iz Limskog zaljeva

Jedinstvena i raznolika gastro kultura istarskog kraja ono je zbog čega se u Istru dolazi tijekom cijele godine. Istra je postala pojam za dobru hranu, dobra vina, dobre rakije, sireve, pršut, kobasice, ribu, divljač …

apsolutno sve ono što se svrstava na sam vrh enogastro užitaka. Ondje se jede sjajna domaća, lokalna hrana pripremljena na tradicionalni način kako se to radilo u stara vremena, no Istra ne zaostaje ni za onim što svijet voli i traži pa nudi i priprema i ono što zovemo modernom kuhinjom.

Sve u Istri može se nazvati vrhunskim, a u tu kategoriju spadaju i kamenice, jedne od najcjenjenijih školjaka svijeta koje se često vežu uz pojam luksuza i koje se mogu nazvati ekskluzivnom hranom. U tim grubim oklopima krije se nježna unutrašnjost i okusi zbog kojih ljubitelji kamenica toliko cijene i štuju ovu božanstvenu hranu.

 Istarske kamenice uzgajaju se u Limskom zaljevu, čudesnom krajoliku koji je od 1964. zaštićen geomorfološki i hidrogeološki lokalitet, a 1980. godine proglašen je specijalnim morskim rezervatom. Stoga valja naglasiti da je uvjet za uzgoj kamenica te drugih školjaka čisto more i priroda koja nije zagađena prije i tijekom uzgoja što ovu poziciju čini idealnom za rast ove popularne i obožavane školjke. Sve što se želi znati o kamenicama, njihovom uzgoju, načinu konzumacije i pripreme, ovdje se može saznati iz prve ruke, od lokalnih proizvođača i ugostitelja. U ovoj potopljenoj dolini kamenice se u tamošnjim restoranima serviraju takoreći direktno iz mora što je neprocjenjivo i nadasve vrijedno iskustvo.

Spoj izvrsne hrane koja se može kušati na samom izvoru, pogled na prelijepu vegetaciju i plavetnilo boje smaragda, upijanje onog najboljeg što su priroda i ljudske ruke dali te uživanje u sočnom, slatkastom mesu kamenica, neizreciv je doživljaj i zaista stopostotni luksuz.