20.4.2024., Rovinj - Drugi dan Weekend Food Festivala u Rovinju. Predavanje na temu "U backstageu kulinarskih TV emisija". Panelisti: Filip Ciric, Dinko Paleka, Ivana Bekavac, moderator Nevena Rendeli Vejzovic.

Kako izgleda TV show kad se isključe kamere?

Od pojave prve sezone MasterChefa, kulinarske emisije su traženi sadržaj koji jača gledanost televizijskih programa i izaziva ogroman interes gledatelja, ali i kandidata. A što se događa u backstageu poznatih emisija, žive li kandidati i chefovi odsječeni od svijeta i potpuno posvećeni projektu, kako sve psihološki utječe na njih, kako se nose s kritikama i što im donosi sudjelovanje u kulinarskim showovima? Ovo su samo neke od tema koje je moderatorica Nevena Rendeli Vejzović, direktorica Prime Time Komunikacija, otvorila na panelu „U backstageu kulinarskih emisija“ u razgovoru s ljudima s iskustvom rada i stvaranja kulinarskih televizijskih showova - Filipom Ćirićem, chefom i suvlasnikom beogradske Home i sudionikom MasterChefa Srbija, Dinkom Palekom, izvršnim producentom MasterChefa Hrvatska te Ivanom Bekavac, cheficom i sudionicom Hell's Kitchena Croatia.

S obzirom da je ranije radio sve televizijske koncepte, samo ne kulinarske, Paleka je bio siguran da će mu rad na MasterChefu biti produkcijskih najjednostavniji. „Mislio sam – oni skuhaju, mi jedemo i to je to. A onda sam shvatio koliko sam se prevario. Ipak, našao sam zajedničku crtu s njima, a to je da su moj i njihov svijet svjetovi storytellera; mi pričamo priče“, kaže Paleka. Bekavac je priznala da je zazirala od iskustava zvijezda u kuhinji, jer smatra da njezin uspjeh ne definira pojavljivanje u kulinarskoj TV emisiji, nego znanje i iskustvo.

20.4.2024., Rovinj – Drugi dan Weekend Food Festivala u Rovinju. Predavanje na temu “U backstageu kulinarskih TV emisija”. Panelisti: Filip Ciric, Dinko Paleka, Ivana Bekavac, moderator Nevena Rendeli Vejzovic.

Na pitanje je li teško raditi sa chefovima u ovakvim TV konceptima, Paleka kaže da su mnogi koji dođu strašno tvrdoglavi i rigidni u svojim stavovima, ali razumiju da je cilj showa zabaviti ljude i ispričati priče o običnom čovjeku. „To na kraju izgleda tako da se često svađamo. Ali svaki put ponovim isto – ako netko želi naći recept, naći će ga na youtubeu, a ako želi gledati odnos i emociju, onda gleda kulinarski show“, kaže Paleka.

20.4.2024., Rovinj – Drugi dan Weekend Food Festivala u Rovinju. Predavanje na temu “U backstageu kulinarskih TV emisija”. Panelisti: Filip Ciric, Dinko Paleka, Ivana Bekavac, moderator Nevena Rendeli Vejzovic.

Bekavac kaže da se pritom ne ide namjerno u provociranje svađe i strogosti te da je u stvarnom svijetu sve to puno jače i gore. „Mislim da je format u kojem sam ja sudjelovala želio pokazati kako doista izgleda rad u kuhinji i mnogi su mi rekli da im je čak i to bilo jako teško gledati“, kaže Bekavac. Paleka pojašnjava da nema puno provokacija niti su, kaže, potrebne, jer su unaprijed poznati karakteri pojedinaca i mogu procijeniti u kojem smjeru će priča krenuti. „Sve manje će biti tenzija, borbenosti i trudimo se ići u feel good smjeru, jer gledatelji to ipak više traže, što nam potvrđuju i metrike. Ali nekako se cijela ta priča sama dogodi, bez provokacija“, kaže producent MasetrChefa i dodaje da je upravo odabir kandidata najbolji dio showa te se pokaže da na kraju dolaze avanturisti, što je odlično za show.

20.4.2024., Rovinj – Drugi dan Weekend Food Festivala u Rovinju. Predavanje na temu “U backstageu kulinarskih TV emisija”. Panelisti: Filip Ciric, Dinko Paleka, Ivana Bekavac, moderator Nevena Rendeli Vejzovic.

Na pitanje iz publike dolaze li zaista talenti na audicije, chefica Bekavac kaže da talentirani amateri nemaju vremena napustiti svoj život tri mjeseca kako bi sudjelovali u TV showu. No, zaključila je, iako nisu imali veliku razinu znanja, bili su iznimno skromni, željni učiti i dati sve od sebe da se istaknu. „Show im pomaže da se promoviraju, dobiju 20 do 30 tisuća pratitelja i stave ih u neku početnu poziciju. Pritom dobiju nemjerljivo znanje od vrhunskih chefova na masterclassovima koji su organizirani samo za njih, jer amateri ne znaju esenciju o ovome čime

se mi bavimo, sve je to njima strano. A kasnije ovisi samo o njima hoće li to iskoristiti“, zaključio je chef Ćirić.