15.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Panel “Hrana i Trgovina” na Weekend Food Festivala u Rovinju.
PHOTO BY
Pixsell/Matija Habljak

Hrana i trgovina – Puna mi te košarica!

Za trgovinu se može reći da je prva društvena mreža koja je povezivala ljude, dok hranu možemo označiti kao medij koji predominantno kreira odnose trgovaca i njihovih kupaca pri čemu je riječ o vertikalno integriranoj komunikaciji koja obuhvaća odgovornost od same nabave i distribucije, prodaje, ali i odnosa prema hrani koja se ne proda. Važan aspekt predstavlja i lokalno uzgojena i proizvedena hrana koju potrošači sve više cijene te se okreću u sve većoj mjeri domaćim proizvodima, što je u konačnici od izuzetne važnosti jer su proizvodnja i trgovina duboko integrirane i međusobno povezane. O ovoj neraskidivoj vezi govorili su Daniel Šturm, direktor i član Uprave za nabavu i marketing Kauflanda, Ivan Slavica, direktor Poslovnog područja tradinga i category managementa Konzuma, Damir Aščić, predsjednik Saveza udruga malih trgovca Republike Hrvatske i Martin Evačić, direktor NTL-a na panelu „Hrana i trgovina – puna mi te košarica“ koji je moderirao Goran Pavlović.

Daniel Šturm, Ivan Slavica; Martin Evačić i Goran Pavlović, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Hrana ima dominantno mjesto u potrošačkoj košarici koja predstavlja ishodište brojnih ekonomskih i društvenih aspekata, a uvođenjem eura trgovci su bili prozivani da su generatori inflacije. „Martin: Cijela panika počela se širiti uvođenjem eura, ali zapravo su cijene počele rasti još krajem 2021. Država se odrekla PDV-a na manjem dijelu proizvoda, a zatim su se uspoređivali proizvodi opterećeni PDV-om s proizvodima susjednih zemalja. Bili smo konstantno prozivani, ali nije bilo logično očekivati da zadržimo iste marže kao i ranije dok cijene električne energije rastu tri i pol puta i trošak plaća zaposlenika povećava se 20-ak % godišnje.“ – objasnio je Martin Evačić na početku panela.

Martin Evačićl, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Da u dugim zemljama nije bilo ovakvog uplitanja izvršne vlasti u iznose cijena potvrdio je Daniel Šturm te dodao: „Cijela naša prehrambena industrija ide prema naprijed, potpisali smo brojne ugovore s našim malim proizvođačima. Općenito u prehrambenoj industriji imamo jako lijepe pomake – od novih proizvoda, pakiranja i receptura. Istina je da može biti brže i bolje, ali pomaci su tu.“

Daniel Šturm, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Panelisti su se složili da je inflacija globalna i da su trgovci oni kojima je zadnjima u interesu da cijene idu gore. Najveći im je interes način kako ih potrošači percipiraju i kako se osjećaju u trgovinama. Uvođenje eura bio je mukotrpan posao čija je priprema trajala godinu dana te je u samo nekoliko dana sve palo u vodu – nastupila je medijska hajka i inspektori su bili na terenu. „Krenulo se s bijelim i crnim listama. Mi se nalazimo na bijeloj listi, a razlog leži u tome jer smo transparentni sa cijenama. Osim toga, malim OPG-ovima dajemo priliku da budu na polici te imamo više od 60 proizvođača kojima praktički radimo promociju i educiramo ih. Njihovi troškovi su preveliki i ne mogu sami, stoga koristimo našu snagu i mrežu da im pomognemo.“ – rekao je Ivan Slavica.

Ivan Slavica, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

„Hrvatski prehrambeni sektor, odnosno ono što je ostalo od njega, žilav je i otporan te definitivno ne zaostaje za prehrambenim sektorom bilo koje članice EU. Ipak, tko izdrži – pričat će!“ – dodao je Martin Evačić.

Goran Pavlović, FOTO: Pixsell/Matija Habljak