14.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Predavanje Zvjezdane Blazic “Prehrambena industrija u doba globalne prehrambene krize” na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
PHOTO BY
Pixsell/Matija Habljak

Hrana čini čak 6.5% hrvatskog BDP-a, zbog čega ne smijemo stati s ulaganjima!

Domaća prehrambena industrija svakodnevno odgovara na izazove koju pred nju stavlja tržište povećavajući svoju konkurentnost, pazeći na etičnost i društvenu odgovornost, a istovremeno udovoljava zahtjevima potrošača koji traže da je hrana koju kupuju zdravija, ali i da se lako i brzo priprema te da je lako dostupna. “Najbolji primjeri za to su pakiranja koja paze na zaštitu okoliša jer su u potpunosti reciklirana te brojni proizvodi koji nude biljne alternative mesnim proteinima kao i mnogi funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima ili vitaminima”, istaknula je u svom izlaganju Zvjezdana Blažić, konzultantica za poljoprivredno prehrambenu industriju iz tvrtke Smarter.

Zvjezdana Blažić, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Podsjetila je kako je prehrambena industrija najjača je prerađivačka grana u Europi, ali i u Hrvatskoj. Pri tome ona u ukupnom BDP-u naše zemlje čini udjel od 3 posto, dok je u Europi on blizu 2 posto, a ima i veliki broj zaposlenih. Ona se brzo mijenja, ali ne bilježi skokovite šokove jer su njeni proizvodi svakodnevno na stolovima svih potrošača.

Zvjezdana Blažić, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Konzultantica Smartera je dodala kako, pribroji li se u Hrvatskoj udjelu prehrambene industrije i udjel poljoprivrede od 3,5 posto BDP-a, dolazimo do podatka koji govori kako proizvodnja hrane čini 6,5 posto domaćeg BDP-a.

O važnosti domaće prehrambene industrije govori i podatak iz 2021. koji pokazuje kako izdaci za hranu čine blizu 20 posto ukupne potrošnje hrvatskih kućanstava pri čemu se količinski najveći dio potrošnje odnosi na mlijeko i pekarske proizvode. Industrija je to koja se danas suočava s brojnim izazovima iako su oni najvažniji ipak vezani uz klimatske promjene koje utječu na cijeli lanac opskrbe hranom i to od poljoprivredne proizvodnje pa sve do distribucije hrane.

Zvjezdana Blažić, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

“Prehrambena industrija je konzervativna, ne bilježi velike oscilacije jer je potrošnja njenih proizvoda relativno stabilna, ali da bi i dalje bila na vrhu prerađivačkog sektora nužna su joj velika ulaganja u inovacije i nove tehnologije, a kroz njih i razvoj novih proizvoda”, zaključila je konzultantica Blažić.

Zvjezdana Blažić, FOTO: Pixsell/Matija Habljak