za-istaknutu-3
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

TasteAtlas – idealan suputnik za otkrivanje prave lokalne kuhinje

Ako ste se ikada uhvatili u situaciji da na svom putovanju dalekim krajevima teško pronalazite smjernice do lokalnih i 100% autohtonih specijaliteta, vjerujte, niste jedini. Tisuće putnika diljem svijeta u svom otkrivanju novih kultura traže upravo izvornu kuhinju i recepte koji se stoljećima prenose s koljena na koljeno.

Upravo iz takve potrebe za suvremenim i praktičnim vodičem kroz gastronomsku baštinu svih krajeva svijeta, rodio se TasteAtlas – svjetski online atlas lokalnih namirnica, tradicionalnih jela i autentičnih restorana, čija baza sada sadrži više od 10 000 jela, pića i sastojaka te tisuće preporučenih tradicionalnih restorana. O ovom jedinstvenom i globalno prepoznatom projektu s misijom promoviranja lokalnog i autohtonog, u 1 na 1 susretu govorili su njegov osnivač Matija Babić i hrvatski chef te popularno lice s televizijskih ekrana, Mate Janković (SOL, tapas na hrvatski, Zagreb).

Matija Babić i Mate Janković, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„TasteAtlas je work in progress i s ovim projektom nismo došli ni blizu onoga što, vjerujem, itekako možemo postići. Na svojim sam putovanjima primijetio da je zaista teško pronaći informacije o lokalnoj i tradicionalnoj hrani. Stoga je naša ideja predstaviti lokalne recepte koji su stoljećima prisutni, ali i one male restorane koji su godinama u vlasništvu domaćih obitelji, koje s koljena na koljeno prenose znanja i recepture o takvim autohtonim jelima. Osim što je jako teško pronaći restorane koji pripremaju autohtona jela, još je teže pronaći mjesta na kojima se ta jela pripremaju sa 100% izvornim namirnicama. Tako je jedna od ideja pronaći i vrhunske proizvode lokalnih proizvođača, poput sireva i pršuta, upravo zato što vrlo teško dolazimo do tih informacija“ pojasnio je Matija Babić, uspješni poduzetnik s bogatim iskustvom u digitalnim platformama.

Prepuna dvorana na predstavljanju TasteAtlas platforme, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„Funkcionalnost platforme za sad, naravno, varira od područja do područja. U Istri primjerice funkcionira fantastično, dok u kompleksnijim područjima, poput Vijetnama i ne toliko zbog samih tipova ugostiteljskih objekata, a posebice onih koji pružaju autohtonu kuhinju. Međutim, na platformi se kontinuirano radi i u nju se ulažu značajna sredstva kako bi bila što kvalitetnija i što zastupljenija u svijetu. Stotine globalnih medija godišnje piše o ovoj platformi, a dnevno ju posjeti između 50 i 100 tisuća ljudi. Vjerujemo da se taj broj može popeti i do milijun posjetitelja dnevno. Put do toga će biti jako težak, ali to je naša vizija i imamo ideju kako ćemo to izvesti“, zaključuje Babić.

Mate Janković, iskusni chef koji i u svom radu zagovara autentičnost i izvornost istaknuo je kako je TasteAtlas izvrsno i inovativno rješenje koje zastupa lokalnu i autohtonu kuhinju koju je u krajevima diljem svijeta, a posebice diljem naše zemlje, potrebno što više promovirati te jačati njenu prepoznatljivost.