wff_tartufi

Tartuf – najcjenjenije blago istarskih šuma

Ono što priroda sama stvori i da, oduvijek ima posebnu vrijednost. Među tim dragocjenostima je i jedna od najcjenjenijih namirnica na svijetu; tartuf, a on je vremenom postao i svojevrsni zaštitni znak Istre i jedan od glavnih predstavnika istarske kuhinje.

Na veliku radost mnogih gurmana, chefova i štovatelja ove gljive, istarske su šume pune bijelih i crnih tartufa čija kvaliteta je sada već nadaleko poznata. Tim aromatičnim blagom i njegovim magičnim moćima gostili su se i divili još stari Grci i Rimljani, a to obožavanje proširilo se kroz povijest među mnogim narodima. Tartufi vole hrast i vlažno tlo, a taj spoj za svoja staništa pronašli su ponajviše u gustim motovunskim i buzetskim šumama. Mnogi istarski tartufari sa svojim psima obilaze ovo područje u potrazi za najboljim primjercima te  gljive. Tako je i Giancarlo Zigante, jedan od najpoznatijih istarskih tartufara, sa svojim psom Dianom2 pronašao 1999. godine najveći tartuf na svijetu, težak nešto više od 1,30 kg, a taj podatak nalazi se i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Uz Zigantea na održivosti i razvoju ovog zanimanja rade i mnogi drugi tartufari i udruge, prenoseći svoje znanje na mlađe generacije. Osim njih u promociju te veličanstvene podzemne gljive uključeni su i brojni istarski ugostitelji i chefovi koji svojom ponudom i vrsnim kuhanjem daju tartufu pažnju i dominantnost koju zaslužuje.

Kakve sve tajne skrivaju istarske mistične šume i koliko je bogatstva pod njihovom zemljom, ne može se znati, no zna se sigurno da tartuf ovdje ima idealne uvjete za rast. Stoga ne čudi da su se, prema legendi, njime osim kraljeva sladili i gorostasni divovi koji su prema povijesnim pričama djelomično i zaslužni za njihov opstanak. Što god legende govorile, ono što je više nego stvarno jest da su ti dragulji, kako ih se još naziva, delikatesa bez koje su istarska fritaja i fuži, a i mnoga druga jela gotovo pa nezamislivi i bez kojih dugogodišnja istarska gastro  baština ne bi bila tako iznimna i jedinstvena u svoj svojoj raskoši.