Predstavljamo sudionike

SANTIAGO LASTRA

Chef
KOL 1* MICHELIN
Velika Britanija
Chef Santiago Lastra vlasnik je i chef londonskog restorana meksičke kuhinje KOL koji je 2022. nagrađen prvom Michelinovom zvjezdicom.

Svoju je kulinarsku karijeru započeo već s 15 godina, skuhavši umak prema receptu s kutije krekera, što se jako svidjelo njegovoj obitelji. Počeo je proučavati talijansku kuhinju, a ubrzo se i zaposlio u talijanskom restoranu. Nije želio kuhati samo meksičku hranu u Meksiku pa je odlučio putovati i iskusiti nove granice kuhanja te raditi s kuharima koji su pomicali granice u međunarodno poznatim restoranima. Putujući skupljao je bogato iskustvo, a ponajviše radeći u restoranima Mugaritz u Španjolskoj i Noma u Kopenhagenu – dva restorana svjetske klase koja su mu pokazala kako izgleda kuhanje na najvišoj razini.

Na svom putovanju u potrazi za inovativnim receptima, primijetio je da na svijetu postoji samo nekoliko primjera autentične meksičke kuhinje te je shvatio da svoja naučena znanja mora spojiti s kreativnošću i inovacijama. Tako je nastao restoran KOL u Londonu. Otvorio ga je nakon pomnog istraživanja namirnica, začina i recepata u rodnom Meksiku, a umjesto fusion pristupa, odlučio je stopiti meksičku kuhinju i britanske namirnice. Santiago je proglašen za GQ najboljeg chefa 2021. godine, a primio je i nagradu „La Liste” za najperspektivnijeg mladog chefa 2021.godine.