Predstavljamo sudionike

MASSIMO BOTTURA

Chef
Osteria Francescana, 3*** Michelin zvjezdice
Italija
Kao vlasnik restorana i inovator već više od 30 godina, Massimo Bottura jedna je od najinovativnijih svjetskih kulinarskih ličnosti. Svoj slavni restoran Osteria Francescana s tri Michelinove zvjezdice, otvorio je 1995. godine u rodnoj Modeni. Dva puta je Osteria Francescana bila proglašena najboljim restoranom svijeta prema World’s 50 Best restoranskoj listi (2016. i 2018. godine).
Uz svoju majku, baku i tetu, koje su bile vrsne kuharice, upijao je ono najbolje od talijanskog gastronomskog nasljeđa, koje je temelj njegove kulinarske filozofije, spajajući tradiciju i inovativnost. Njegova jela istražuju duboke korijene talijanske kuhinje dok se pozivaju na povijest, umjetnost, glazbu, književnost i filozofiju, koja je njegova velika strast.
Danas, osim što vodi nekoliko uspješnih projekata restorana u Italiji i inozemstvu, ističe se i svojim filantropskim radom i borbom protiv rasipanja hrane na globalnoj razini, sa svojom neprofitnom udrugom Food for Soul. Kao priznanje za njegovu stalnu predanost, Bottura je 2020. godine imenovan veleposlanikom dobre volje u okviru Programa UN-a za okoliš. Iste godine, Osteria Francescana je nagrađena novom Michelinovom zelenom zvjezdicom za svoju predanost protiv rasipanja hrane i za pravedniji i održiviji prehrambeni sustav.