Predstavljamo sudionike

MAKSUT ASKAR

Chef
Neolokal
Turska
Chefa Maksuta Askara i njegovu hranu mnogi su upoznali putem kulinarske emisije na popularnom kanalu 24Kitchen. No, poznatiji je kao glavni chef i vlasnik restorana Neolokal smještenog unutar Salt Galata muzeja u Istanbulu. Glavno obilježje njegove kuhinje povratak je tradiciji i lokalnoj hrani uz koju je i sam odrastao. Povezivanje s izvornim okusima anatolijske kuhinje za njega je vrlo bitno, te često naglašava kako bez prošlosti i povijesti ne bi bilo ni budućnosti.
Ovaj slavni chef studirao je turizam i hotelski menadžment dok se paralelno obučavao za kuhara, a za vrijeme svog školovanja radio je u mnogim sektorima hrane i pića te tako razvijao svoju strast za dizajniranjem okusa.
Netom prije početka globalne akademije, Askar je odlučio proširiti posao otvorivši dva wine bara pod imenom Foxy. Posebnost ovih barova je što se u njima poslužuju prirodna, organska vina, a cilj je poticanje i promicanje svijesti o važnosti i potrebi za okretanjem takvom načinu uzgoja i proizvodnje. Kako bi to poticao, Askar je svim vinogradarima koji se okrenu tom načinu proizvodnje garantirao otkup cjelokupnih količina vina, čime je bitno utjecao na razvoj ove grane vinarstva i vinogradarstva.