Predstavljamo sudionike

JOAO RODRIGUES

Chef
Feitoria, 1* Michelin zvjezdica
Portugal
João Rodrigues od 2013.godine na čelu je Altis Belém hotela u Lisabonu, unutar kojega vodi restoran Feitoria s jednom Michelinovom zvjezdicom. Rodrigues je zbog svog naprednog razmišljanja i djelovanja 2015. godine dobio nagradu Chef de L'Avenir, odnosno proglašen je Chefom budućnosti, a već sljedeće godine i najboljim chefom Portugala.
Iako kao dječak nije imao želju biti kuhar već morski biolog, njegova povezanost s prirodom i morem danas mu je samo prednost. No, s 21 godinu završio je Lisbon School of Hospitality and Tourism, za zvanje kuhara i slastičara., te je od tada je ozbiljno posvećen kuhanju držeći se svojih korijena i stvarajući stil prepoznatljiv u svijetu. Njegovo poimanje gastronomije svodi se velikim dijelom na samu emociju, na doživljaj i kontakt s onim izvornim, što je po njemu iznimno važno. Upravo zato Rodrigues želi da se njegovi gosti povežu sa namirnicom i njenim porijeklom iz zemlje i prirode, da osjete mirise, budu znatiželjni te osjete Portugal kroz njegovu hranu.
Odrastanje u okruženju u kojem se nabavci namirnice pristupalo jednako ozbiljno kao i samoj pripremi hrane, te na kraju okupljanu oko stola, inspiriralo ga je da 2016. pokrene projekt Matéria. Ovaj projekt, kojeg je podržao i UNESCO, ima za cilj povezati chefove, ugostitelje, proizvođače i uzgajivače hrane i stvoriti svojevrsnu gastro platformu koja će biti van svega onog što predstavljaju velike industrije i koja će ujediniti ljude bitne za razvoj portugalske gastronomije.