14.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Panel “Lanac opskrbe i distribucija hrane - Najslabija karika je” na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
PHOTO BY
Pixsell/Matija Habljak

Što je najslabija karika u distribuciji hrane?

Geografski položaj i oblik Hrvatske, razdaljina od najudaljenijih točaka u zemlji kao i nejednaka te relativno rijetka naseljenost neki su od glavnih izazova s kojima se svakodnevno nose logističke kompanije prisutne na našem tržištu. Stoga su sve kompanije koje se bave distribucijom prehrambenih proizvoda svjesne kako je trošak logistike jedna od bitnijih stavki u kalkulacijama krajnjih cijena, složili su se sudionici panela “Lanac opskrbe i distribucija hrane – Najslabija karika je…”

Miljenko Vaić, Saša Kolenko i Henrietta Laklija Hanzl, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

“Tvrtke koje djeluju u ovom sektoru veliku pažnju posvećuju optimizaciji logističkih procesa jer je on bitan dio finalne cijene proizvoda”, naglasio je Miljenko Vaić, managing direktor tvrtke Bonafarm Adriatic dodajući kako je za kompanije u konačnici ključno proizvod dostaviti do police na kojoj je dostupan potrošaču. Ujedno, podsjetio je kako i rast ulaznih troškova kao što su cijena goriva ili kontejnerskog prijevoza također stavljaju dodatni pritisak na kompanije u sektoru.

Miljenko Vaić, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

AWT je distributer prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, a zbog specifičnog oblika Hrvatske djeluje kroz šest distributivnih centara. Upravo zbog asortimana koji uključuje i piće važno je da svi proizvodi koje tvrtka distribuira budu uvijek dostupni kupcima kako bi u svakom trenutku bila zadovoljena potražnja, a oni ne bi eventualno posegnuli za proizvodima konkurencije. “Brzina reakcije za našu je kompaniju ključna, što znači da uvijek moramo biti na pravom mjestu u pravo vrijeme”, istaknuo je Saša Kolenko, partner, član Uprave i komercijalni direktor tvrtke AWT International.

Kao i u mnogim drugim sektorima, i u logistici je svakoga dana sve izazovnije pronaći odgovarajući profil i broj radnika. “I u unapređenju prodaje kao i u logistici zapošljavamo radnike iz inozemstva i to posebno tijekom ljetne sezone kada nam treba 20 ili 30 posto dodatnih djelatnika kako bismo zadovoljili karakterističnu potražnju”, napomenuo je Kolenko dodajući kako i s radnicima iz zemalja iz okruženja jednako kao i s onima iz zemalja kao što su Filipini ili Nepal imaju jako dobra iskustva. Priznaje ipak kako je nedostatak domaće radne snage djelomično utjecao na finalnu cijenu proizvoda budući da smještaj stranih radnika, proces treninga i prilagodbe na poslovne procese te izrada potrebne dokumentacije podrazumijevaju dodatne troškove.

Saša Kolenko, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Poremećaja u raspoloživosti radne snage, iako u manjoj mjeri, svjesni su i u naftnoj kompaniji INA, navela je tijekom panela o lancima opskrbe Henrietta Laklija Hanzl, Director of retail offer management u toj tvrtki, dodajući kako su prošle godine tijekom ljeta na nekim prodajnim mjestima angažirali kolege iz Ukrajine.

Henrietta Laklija Hanzl, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Sudionici panela složili su se kako zaposlenicima danas pri odabiru radnog mjesta plaća više nije na prvom mjestu prioriteta jer ih sve više zanima fleksibilno radno vrijeme i odgovarajuća ravnoteža privatnog i poslovnog, što su primjeri koji zorno ilustriraju koliko se primjetno mijenja tržište radne snage. “Fleksibilizacija se prije svega odnosi na uredske poslove, a dodatno je ubrzana pojavom pandemije koronavirusa stoga se tvrtke moraju dodatno potruditi kako bi što adekvatnije odgovorile na zahtjeve svojih zaposlenika”, zaključio je Miljenko Vaić, managing direktor tvrtke Bonafarm Adriatic.