benson

Soul Food – Top 10 najboljih pjesama o hrani by Tomo Ricov

Hrana i glazba se od davnina izvrsno sljubljuju. Ovo je moj izbor pjesama o hrani koje često puštam u svojoj emisiji Chimi Chaga na Yammatu, kao i na klupskim nastupima. Pjesme iz ove top liste dolaze iz rhythm and blues , soul, jazz, latin i funk glazbe. Ukusne su i plesne u isto vrijeme. Dobar tek!

1. Green Onions – Booker T. and MG’s
Mladi luk je jedna od prvih soul uspješnica iz 1962. Radi se o instrumentalu benda koji je stvorio je bio ključan u stvaranju tzv. južnjačkog soula i koji je proslavio čuvenu soul etiketu iz Memphisa – Stax. Band koji su predvodili orguljaš Booker T. i gitarist Steve Cropper ima dugu karijeru i osim samostalnih albuma svirao na stotinama ploča ključnih soul pjevača poput Otisa Reedinga, Wilsona Picekata, Sam and Davea i drugih.
Ono što je najvažnije, Green Onions ima killer groove…

2. Beans and Cornbread – – Louis Jordan
Grah i kukuruzni kruh su osnova afroameričke kuhinje znane pod nazivom soul food.
Zanimljivo je da tu kombinaciju NASA servira svojem timu nakon svakog uspješnog space shuttle lansiranja. Tradicija je to još od 1981. godine. O toj kombinaciji pjeva Louis Jordan, najveća crna zvijezda 40-ih godina u SAD. Pjesma je u njegovom prepoznatljivom jump’n’jive zvuku iz kojeg je kasnije nastao rock’n’roll, tako da Louis Jordana smatraju pravim ocem rocka. Ima i odlična electro swing verzija!

3. Fried Neckbones and Some Home Fries – Wilie Bobo
Willie Bobo je jedan od mojih najdražih latin izvođača, pjesme su mu jako groovy i često ga puštam u svojim DJ setovima. 1966. snimio je ovaj mračan instrumental od kojeg se naježim kad god ga čujem. Pjesma se našla i u filmu Very bad things, a Santana je ovu stvar odsvirao i u svom Woodstock setu. Inače, Santana je bio veliki Bobo fan, prvi hit mu je bio obrada njegovog Evil Ways. Obavezno poslušati još jednu odličnu stvar koju je Bobo snimio o hrani – Spanish Grease!

4. Bar B Q – Wendy Rene
Najbolja pjesma o roštiljanju ikad. Ovu zaraznu plesnu stvar (ne znam kako nije bila veliki hit) 1964. snimila je manje poznata pjevačica Wendy Rene za gore spomenutu Stax etiketu i na snimci je prate gore spomenuti Booker T. & MG’s. Iako nije bila hit, jedna je od klasika Northern soula, plesne glazbe engleskog sjevera sedamdesetih.

Trivia podatak – Wendy je svoj posljednji nastup trebala odraditi na turneji s Otis Reedingom 1967, ali je odustala. To je bio nastup na putu prema kojem je poginuo Otis i njegov prateći band u avionskoj nesreći.

5. Pass the Peas – The JB’s
Ubojiti funk iz 1972. koji su snimili najbolji pobočnici James Browna predvođeni Fred Wesleyom i Bobby Birdom pod nazivom JB’s. Sam James Brown svira orgulje na ovoj snimci.

Nema puno teksta u pjesmi ali početak je u urnebesan:

Hey Bobby, why do you like
soul food? Because it makes me ha-a-a-ppy
Pass the peas (proslijedi grašak) se u jazz slengu koristi kao najava sola u svirci, a u
svakodnevnom životu kao prekidanje neugodnog razgovora.

6. Potato chips – Slim Gaillard

I omiljeni snack, čips, ima svoju himnu. U njoj originalni jazz hipster Slim Galliard pjeva o tome kako nije dovoljno gladan za ručak, hoće samo čips.  Gaillard je imao dugu i plodnu karijeru jazz pjevača (nastupao je između ostalog i s Charlie Parkerom i Dizzy Gillespiejem) te filmskog i TV glumca. Potato Chips je u sličnom jive stilu kao i br.2 ove top liste.

7. Jambalaya – Fats Domino

Dvije institucije New Orleansa zajedno, Fats Domino i kreolska mesno/riblja kombinacija koja ima smisla. Pjesmu je napisao i originalno snimio legendarni country pjevač Hank Williams a nakon toga doživjela je stotine obrada.

Zadnji put sam na nju plesao prošle godine u čuvenoj honky tonk rupi Broken Spoke, vjerojatno najboljem country klubu na svijetu, u Austinu, Texas, u izvedbi Dale Watsona.
U Zagrebu najbolju jambalayu radi Ozren Kanceljak – Kanca, u Splitu Zlatko Gall.

8. Raw Hamburger – Kool and The Gang

Ako hamburger i funk volite sirov, ovo je stvar za vas. Ova stvar se nalazi na prvom albumu banda iz 1970.-e i tipičan je primjer njihovog ljutog funk zvuka iz prvog perioda banda. U drugom periodu, od 1979. na dalje, imaju mega hitove poput Ladies night i Celebration u disco pop varijanti. Preferiram rane dana banda.

9. Banana split for my baby – Louis Prima

Prelazimo na slatko pri kraju. Prima je izveo curu na date i želi proći što jeftinije.
Još jedan Louis na ovoj top listi, osim imena dijeli i sličan jiverski stil s Jordanom, a rodni grad s Fats Dominom. Prima je bio prva velika Las vegas zvijezda i s pravom je nosio nadimak «The Wildest». Banana split nekad je bio popularan artikl u slastičarnama na obali 70-ih, odavno ga nisam vidio u ponudi.

10. Tutti Frutti – Lee Austin

Završavamo sa sladoledom. Kao i banana split, davno nisam vidio taj okus u ponudi, valjda ga se može naći ljeti u slastičarnicama stare škole Selcu ili Tučepima. Tekst nema nikakvog smisla ali ima najbolji uvod u povijesti rock’n’rolla: A-wop-bop-a-loo-lop a-lop bam boo…

Originalna verzija Little Richarda jedan je od rock klasika, Mojo magazine stavio ju je na prvo mjesto top liste pjesama koje u promijenile svijet. Elvisova verzija s njegovog prvog albuma je skoro punk.

Ja sam odabrao ovu manje poznatu funk verziju iz 1973. na kojoj Lee Austina prate veliki JB’s sa br.7 ove liste.

Imam još dosta ukusnih favorita ali to ostavljam za Greatest hits vol.2. Uživajte!

PRIMAJTE OBAVIJESTI S WEEKEND FOOD FESTIVALA

PRIJAVITE SE NA NAŠU MAILING LISTU I BUDITE U TOKU SA SVIM NOVOSTIMA I AKCIJAMA KOJE SMO PRIPREMILI ZA VAS

Jedinstveni događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave.