Aponiente_WCK5 @Sefora Trujillo

Sjajan Aponiente jedini je restoran u Španjolskoj s Michelinovom zvjezdicom koji je surađivao s nevladinom organizacijom World Central Kitchen

• „Chef mora" kako ga gosti i kolege zovu od milja, pridružio se inicijativi #ChefsForSpain koju je pokrenuo chef José Andrés za pomoć u borbi protiv krize COVID-19 u Španjolskoj.
• Tijekom prošlog mjeseca u restoranu Aponiente napravljeno je oko 10 000 obroka objedinjujući najkvalitetnije sastojke s potrebnom hranjivom vrijednošću, osiguravajući zdravu i uravnoteženu prehranu.
• Cilj je bio pomoći najugroženijim obiteljima i onima kojima prijeti socijalna isključenost osiguravajući im dnevno tanjur hrane.

Foto: @Sefora Trujillo

Istaknuti chef Ángel León, nije krio zabrinutost glede globalne pandemije. Tako je istupio i pridružio se pokretu kulinarske solidarnosti #ChefsForSpain koji je prije nekoliko tjedana pokrenuo NVO World Central Kitchen Chefa José Andrés.

Aponiente je tako postao prvi i jedini restoran s tri Michelinove zvjezdice u zemlji (trenutno zauzima 94. mjesto na listi najboljih restorana na svijetu) koji je surađivao na ovom projektu i drugi na svijetu, nakon restorana Le Bernardina francuskog kuhara Erica Riperta. Tijekom proteklog mjeseca Aponiente je ukupno napravio oko 10.000 obroka.

„Bila je obveza da svoju profesiju usmjerimo za ono što je doista važno – pružanjem tanjura hrane stotinama obitelji ovdje u Cadizu. To su trenuci kada se nagrade, medalje i prizananja ostavljaju po strani, a najbitnije je brzo djelovati, održavati brod iznad površine vode i spriječiti da ljudi u vašoj blizini ne potonu.” izjavio je Angel Leon, glavni chef restorana Aponiente.

Aponiente je oduvijek radio ne samo na doprinosu gastronomiji već i cjelokupnom društvu s obzirom na to da je Cádiz jedno od područja s najvišom stopom nezaposlenosti u Španjolskoj i Europi.

Osim što rade na poticanju zapošljavanja članova socijalno ugroženih obitelji, tim restorana brine i o zaštiti okoliša i prirode. S timom koji čini desetak volontera, štednjaci u Aponienteu svakodnevno su se palili kako bi se pomoglo gotovo 400 obitelji u gradu Cádiz (Andaluzija). To ne bi bilo moguće bez suradnje s bivšim članom tima Aponiente, chefom Juanlu Fernández koji trenutno vodi restoran Lú, Cocina y Alma koji od početka projekta paralelno surađuje s chefom Ángelom Leonom s obje kuhinjske ekipe. Sva kuhana jela dostavljena su do kućnog praga uz pomoć organizacije Crvenog križa.

PRIMAJTE OBAVIJESTI S WEEKEND FOOD FESTIVALA

PRIJAVITE SE NA NAŠU MAILING LISTU I BUDITE U TOKU SA SVIM NOVOSTIMA I AKCIJAMA KOJE SMO PRIPREMILI ZA VAS

Jedinstveni događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave.