15.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Predavanje “Reaching beyond the plate” na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
PHOTO BY
Pixsell/Matija Habljak

Restoran Alchemist poligon za brojne društveno odgovorne projekte

Rasmus Munk danski je kuhar i ugostitelj, poznat po svom inovativnom i avangardnom pristupu kuhanju. On je vlasnik i glavni kuhar restorana Alchemist sa sjedištem u Kopenhagenu, koji je stekao široko priznanje i hvaljenje zbog svog jedinstvenog gastronomskog iskustva i eksperimentalne kuhinje. Munk je rođen u Danskoj i odrastao je u obitelji ugostitelja, a svoju kulinarsku karijeru započeo je u mladosti, radeći u restoranu svoje obitelji, dok se kasnije usavršavao u nekim od najboljih svjetskih restorana, uključujući El Bulli u Španjolskoj i Mugaritz u Baskiji. Godine 2015. Munk je otvorio Alchemist koji kritičari opisuju kao “gastronomski cirkus” i koji nudi jelovnik od 50 sljedova koji spajaju hranu, umjetnost i znanost. Restoran je dobio brojna priznanja, uključujući dvije Michelinove zvjezdice i mjesto na popisu 50 najboljih svjetskih restorana. Munk je poznat po svojoj upotrebi vrhunskih kulinarskih tehnika i fokusu na održivost i etičko dobavljanje sastojaka. Također je dobio priznanje za svoj dobrotvorni rad, uključujući njegova nastojanja da osigura obroke beskućnicima u Kopenhagenu.

Rasmus Munk, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

“Danas se konstantno postavlja pitanje o održivosti u restoranima, pa čak i kod restorana poput našeg, no ono što ja vidim kao prednost uspješnih restorana je humani pristup zaposlenicima”, rekao je Rasmus, što i ne treba čuditi obzirom da je od najmanjih nogu pomagao u restoranu svojih roditelja i sam je mogao vidjeti koliko je bitna koegzistencija privatnog i poslovnog života kako bi poslovanje moglo funkcionirati. Njegovi zaposlenici imaju slobodu, i dovoljno vremena i za obitelj i za poslovna usavršavanja. Kod njega u restoranu balans između poslovnog i privatnog života je upisan u temelje poslovanja. “Ako želite biti jedan od najboljih restorana na svijetu, morate stvoriti zajednicu u kojoj se može napredovati, ali istovremeno imati vremena za privatni život i obitelj.” 

Rasmus Munk, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Tijekom pandemije Covida pokrenuo je inovativni koncept Junk food, kako bi nahranio beskućnike Kopenhagena. “Čim je pandemija krenula, i kad su krenula zatvaranja, vidio sam da imam slobodnog vremena koje sam htio oplemeniti nekim dobrim djelom, nazvao sam gradonačelnika i rekao mu kako želimo nahraniti beskućnike, i ubrzo smo servirali jela za dvjestotinjak ljudi.” Projekt živi i danas, i do sad su podijelili više od pola milijuna obroka. 

Rasmus Munk, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

No, tu nisu stali, razvili su i projekt s bolnicama s kojim oni obučavaju osoblje bolnice kako bi mogli kvalitetnije pristupiti pripremi namirnica. “Smiješno će vam zvučati, ali gotovo da prva stvar koju smo napravili kad smo ušli u bolnice bila je to da smo bolničke kuhare obukli u uniforme chefova, perspektiva im se promijenila i počeli su više brinuti o kvaliteti i kreativnosti obroka koje serviraju.” Trenutno razvijaju i prototip aplikacije za bolnice kako bi pacijenti točno mogli znati što jedu, kakva je kvaliteta i nutritivna vrijednost namirnica. Različite su potreba pacijenata, ne samo za namirnicama već i na pripremi, obradi i teksturi hrane, a naš je cilj omogućiti svakom pacijentu da dobije točno onu vrstu i kvalitetu namirnica koja mu je potrebna. “Želimo pacijente u bolnicama vidjeti kao goste restorana.” 

Rasmus Munk, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Sve ovo ne bi bilo moguće da nema financijske podrške našeg restorana Alchemist, kojeg smo danas morali držati zatvorenog, jer restoran ne radi kad ja nisam prisutan, no Weekend Food Festival je jedan od rijetkih gourmet događaja koji se ne propušta.