za-istaknutu-vino
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

Vinistra 2022 – raznoliko hrvatsko tlo krije pobjednike u svijetu vina

Hrvatska je zemlja s kvalitetnim i različitim vrstama tla, od bijelog preko crnog pa sve do crvenog, a upravo je to faktor tako raznolikih i kvalitetnih vina.

Žiri Best of Vinistra 2022 ocijenio je i otkrio tko su ovogodišnji pobjednici u kategorijama najboljih svježih i zrelih malvazija, terana i refoška, te koja je malvazija uzela titulu najbolje na svijetu.

Šampioni Vinistre 2022 po kategorijama:

  • Vina Dešković Malvazija 2021 (Najbolja mlada Malvazija istarska)
  • Santa Lucia Kozlović Malvazija 2018 (Najbolja zrela Malvazija istarska)
  • Kozlović vina Teran 2021 (Najbolji mladi Teran)
  • Vina AgapitoTeran 2018 (Najbolji zreli Teran)
  • Vinakoper Capo d’Istria Refošk 2018 (Najbolji zreli Refošk)

Uz stručno vodstvo sommelierskog prvaka Sandija Parisa, polaznici su imali priliku kušati pobjednička vina Vinistrinog natjecanja autohtonih sorti Istre za 2022. godinu.

Sommelierski prvak Sandi Paris, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

Paris je polaznike uputio na ispravni postupak degustacije vina. ”Ključno je pratiti sve korake. Prvo zavrtimo času i gledamo vinske suze kako padaju niz stijenke čaše, promatramo težinu vina. Zatim, približimo čašu, odmaknemo ju i zavrtimo kako bi vinu dali zraka te ju ponovo približimo. Nakon mirisa, slijedi okus. Degustiramo malu količinu koju zadržimo u usnoj šupljini te nakon što progutamo, obavezno izdahnemo kroz nos!”, objasnio je Paris.

Uživanje u degustaciji vrhunskih vina, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

Best of Vinistra ove je godine ocijenio kandidate po novim, oštrijim pravilima te u potpuno novim kategorijama, što je polaznicima osiguralo degustaciju ponajboljih vina u svjetskim razmjerima.