Portugalac-istaknuta-fotka
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

Portugalski način – Projecto Materia

Kako se drugi dan Weekend Food Festivala bližio kraju, jedno je polako postajalo sigurno – lajtmotivi festivala definitivno su održivost, lokalnost i zelena budućnost. Na panelu „Projecto Materia – the Portugese way“ koji je održao Joao Rodrigues, portugalski chef u restoranu Feitoria nagrađenom Michelinovom zvijezdicom, dominirale su ideje zajedništva i pozitivne promjene. Projekt Materia pred sebe je stavio ambiciozan zadatak – okupiti male, lokalne i autohtone proizvođače na jednom mjestu. Projekt je počeo 2015. godine na ideji identiteta i lokalnih proizvoda dobivenih etičnim uzgojem od strane malih proizvođača.

Joao Rodrigues, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„Nazvali smo chefove diljem zemlje i saznali da svi imaju isti problem. Mali domaći proizvođači nisu bili umreženi te je brojne namirnice bilo jednostavnije nabavljati iz Austrije, Francuske ili Mađarske, nego od domaćih ljudi. Odlučili smo napraviti digitalnu mapu i umrežiti brojne lokalne i autohtone poljoprivrednike, stočare i ribare kako bi napravili korak prema uspostavi održive i lokalne gastronomske ponude koja će odražavati Portugal u njegovom pravom svjetlu“, istaknuo je Joao Rodrigues. Usprkos crnim prognozama uslijed pandemije korona virusa, u pet godina koliko je prošlo od pokretanja, projekt Materia izrastao je u pozitivnu i toplu priču koja svakako funkcionira. Na web platformi projekta mogu se naći brojni mali i lokalni proizvođači te OPG-ovi čija ponuda predstavlja autohtonu ponudu Portugala. Web platforma sadrži kontakte proizvođača, opise proizvoda i brojne druge informacije koje uveliko olakšavaju chefovima pristup autohtonim, lokalnim i prirodnim namirnicama, a samim time i promiču lokalnu industriju hrane te stvaraju krug „od polja, preko kuhinje do stola“. Uspjeh projekta je evidentan, no Joao Rodrigues smatra da postoji dodatni prostor za napredak. „Nakon digitalne mape, želja nam je napraviti fizički prostor koji bismo povezali s brojnim portugalskim lokalitetima, umjetnosti, prirodom i kulturom prostora. Nešto što bi nadišlo samo gastronomsko iskustvo“ pojasnio je Joao Rodrigues.

Joao Rodrigues, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

Projecto Materia nepogrešivo podsjeća na Manifest hrvatske kuhinje koji je predstavljen na prvom danu Weekend Food Festivala, što daje nadu da održivost i lokalnost nisu samo pomodni trendovi, već i globalna tendencija na kojoj možemo temeljiti zelenu budućnost.