DSC07378
PHOTO BY
Gordan Svilar

Pepe in Rovigno – pizza s okusom zavičaja

Napoletana, Romana, Americana, Deep Dish…diljem svijeta mnogi se kunu kako je upravo njihova najbolja, no jedno je sigurno – njeno veličanstvo pizza jedno je od najpopularnijih jela širom svijeta koje je davno nadišlo svoje talijanske korijene pa tako danas u brojnim pizzerijama možete naći pizzu s ananasom, kivijem pa čak i čokoladom. No, klasika je ipak klasika, a tko bolje može reći nešto više o tome nego Franco Pepe, najbolji pizziaolo svijeta koji je u Rovinju održao demo cooking show. Najbolji pizzaiolo na svijetu 2022. godine, prema izboru The Best Chefs Award, zbog njega je ulica gradića Caiazza prepuna ljudi koji čekaju okusiti njegove majstorije, a na malim ekranima možemo ga vidjeti u nedavno objavljenom Netflixovom serijalu Chef’s Table: Pizza. Usprkos činjenici da Franco Pepe ne priča engleski, a ni hrvatski, Franca je dočekala prepuna dvorana foodija, ljubitelja pizze i gurmana svih uzrasta kako bi iz prve ruke vidjeli istinskog majstora na djelu. Franco Pepe nije propustio priliku spomenuti trend i težnju ka lokalnom i održivom, konceptima koji predstavljaju nit vodilju u njegovom radu, ali na oduševljenje publike tu priča nije stala. Gledati vrhunskog kuhara koji uživa u onome što radi ne događa se svaki dan, a Franco Pepe definitivno nije razočarao. U svojem restoranu potiče koncept bliskosti chefa i gostiju te smatra kako je direktan kontakt bitan dio cijelog iskustva pa je samim time i dašak atmosfere prenio i Rovinj.

Franco Pepe, FOTO: Gordan Svilar

Uz Franca i njegovog asistenta Valentina, zvijezda je bila i peć za pizzu, donesena iz Italije, koja prema riječima ovog vrsnog pizziaola jednako dobro služi i restoranima, kao i onima koji u vrhunskoj pizzi žele uživati iz udobnosti svog doma. Publika je svjedočila nastajanju pizze specifične za Franca Pepea, “obrnute” Margherite u kojoj se sir nalazi ispod rajčice, a uz budno oko kamere okupljeni su mogli uživati u pogledu na primamljivo krčkanje topljene mozzarelle i bogatim bojama nadjeva od svježe rajčice i pesta od bosiljka. Pepe je pokazao i svoju verziju pizze Marinare, koju je osmislio kao hommage pizzi koju je radio njegov otac, ali i “Ponovno pronađenu” pizzu koja je mamila uzdahe iz publike te prženu slatku pizzu s marelicama.

Franco Pepe, FOTO: Gordan Svilar

Franco Pepe okupljene je pozdravio toplom porukom kako ne želi samo prodavati pizzu, već i pokloniti emociju, a oduševljena publika ispratila ga je gromoglasnim pljeskom. A uz miris svježeg bosiljka i rajčica u zraku, vjerujemo i da su mu mnogi poželjeli i brz povratak na neki budući Weekend Food Festival.

FOTO: Gordan Svilar
FOTO: Gordan Svilar