01
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

„Nema više isprika“ – Massimo Bottura

Kraj programa Weekend Food Festivala bio je rezerviran za najbolje od najboljih. Nakon španjolskog kulinarskog virtuoza Dabiz Munoza, Weekend stage ugostio je Massima Botturu. Jedan od najvećih velikana gastro industrije višestruko je nagrađivani chef, vlasnik nekoliko restorana, među kojima je i svjetski poznata Osteria Francescana, nagrađena sa čak tri Michelinove zvjezdice, maestralni virtuoz u kuhinji, ali i veliki filantrop. U inspirativnom 1 na 1 razgovoru s direktorom programa Weekend Food Festivala Hrvojem Petrićem, ovaj globalno cijenjeni chef te ambasador talijanske kulture i umjetnosti otkrio je kako je to voditi restoransko carstvo, ali i ponudio savjete za mlade chefove.

Massimo Bottura i Hrvoje Petrić, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„Nema više isprika. Tu rečenicu sam čak tetovirao na ruku. Nosimo veliku odgovornost i moramo poduzeti nešto, svijet nas treba”, riječi su kojima je Massimo Bottura započeo intervju prepun humora, ali i ozbiljnih poruka pred prepunom dvoranom Weekend Food Festivala. „Ako shvatite koliko je vrijeme dragocjeno, možete napraviti puno toga.“, nastavio je Massimo Bottura. Ponajbolji kuhar svijeta i gastro ekspert definitivno je napravio puno, a i dalje nastavlja davati sve od sebe inovativnim projektima, vrhunskim kuhanjem i dobrotvornim radom. Koliko često možete naići na milijunaša, chefa nagrađenog višestrukim Michelinovim zvjezdicama koji je pokrenuo i vodio pučku kuhinju? Neposredno prije lockdowna, uslijed pandemije Covid-19 otvorio je i restoran u Los Angelesu, koji je zbog restrikcija morao privremeno zatvoriti. „Kad me osoblje pitalo što da naprave rekao sam im neka idu i pomognu ljudima. Skid Row, jedan od najsiromašnijih dijelova L.A.-a, nalazi se svega nekoliko kilometara od restorana pa sam uputio osoblje da odu i počnu volontirati. Profesionalni i renomirani kuhari otišli su u jedan od najsiromašnijih kvartova multimilijunskog grada te su krenuli podučavati volontere tamošnje pučke kuhinje kako raditi, servirati 500 ljudi, trančirati kravlje polovice… Postali su dio zajednice pučke kuhinje, a sad mnogi od njih idu tamo kad imaju slobodan dan kako bi nastavili pomagati potrebitima.“, otkrio je Bottura.

Massimo Bottura i Hrvoje Petrić, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

Ako se nešto pokazalo kao univerzalna ideja i trend u dva dana Weekend Food Festivala onda su to zasigurno koncepti održive, zelene i autohtone kuhinje. Kroz brojne panele, predavanja i diskusije ove teme su se opetovano isticale, bilo da su njihovi zagovaratelji domaći i strani chefovi ili drugi pripadnici ove opsežne industrije. Razgovor s Massimom Botturom samo je potvrda da se svijet gastronomije kreće u smjeru održive budućnosti, promišljajući pritom o konceptima koji su na neku ruku novi, a zapravo se temelje na povratku u neka prošla vremena. Projekt „Food for Soul“ Massima Botture ima ambiciozan cilj promijeniti globalnu svijest o gladi, zajedništvu i vrijednostima kako bi u konačnici „kuhačom“ postigli prijeko potrebnu promjenu na globalnoj razini. Doduše „Food for Soul“ nije jedini projekt kojim Massimo Bottura nastoji unijeti pozitivnu promjenu. Cijeli njegov opus već godinama na razne načine spaja vrhunsku kuhinju s humanim pristupom, a na tom tragu je ponudio i savjete za mlade chefove diljem svijeta.

Dvorana Weekend za kraj programa Weekend Food Festivala, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„Uvijek ostavite vrata odškrinuta za poeziju. Ne zaboravite od kud dolazite i tko ste, jer diverzitet i kultura su bitni. Kad ste mladi učite što je više moguće i razvijajte viziju gdje želite ići. Nemojte pokušati učiniti sve, već se usredotočite na to da jednu stvar naučite i odradite zaista dobro. Korak po korak, širite dobre ideje, vibracije i etičan pristup – na taj se način gradi budućnost.“, poentirao je.
Weekend Food Festivalu definitivno nije nedostajalo prestižnih imena iz svijeta gastronomije, no Massimo Bottura još jednom je pokazao da je ne samo kulinarska zvijezda, već i istinski dobar čovjek.