Josean Alija

Na Weekend Food Festival dolazi jedan od najperspektivnijih španjolskih chefova koji je zadužen za gastronomski spektakl u srcu Guggenheimovog muzeja!

Josean Alija, glavni chef restorana Nerua u Guggenheimovom muzeju u Bilbau, potvrdio je svoj dolazak na ovogodišnji Weekend Food Festival koji će se održati od 14. do 17. svibnja u prostoru Stare tvornice duhana Rovinj.

Naime, Josean Alija jedan je od najznačajnijih španjolskih chefova nove generacije koji od 2009. niže uspjeh za uspjehom. Iste godine prepoznat je kao najbolji međunarodni kuhar prema Identitá Golose. 2011. dobiva i Michelinovu zvjezdicu, a iste godine mu Međunarodna akademija za gastronomiju dodjeljuje Prix du Chef de L’Avenir (Kuhar budućnosti). 2015. godine ulazi na prestižnu listu najboljih restorana na svijetu – World´s 50 Best Restaurants da bi 2019. prestigao restorane poput Maaema, Favikena, Enigme, Amassa i brojnih drugih te zauzeo 32. mjesto.

Što se tiče Joseanove filozofije ona se ocrtava u paradigmi minimalizma, čistoće i osluškivanja prirode. Naime, sve u Alijinom restoranu podređeno je upravo gastronomskom iskustvu. Snježno bijela i minimalistički uređena Nerua smještena u Guggenheimovom muzeju doista je nešto posebno. Ono što je možda neobično je da vam kod samog uređenja pažnju privlači strop kojim dominiraju glatke i zakrivljene linije koje simboliziraju rijeku Nervion po kojoj je sam restoran dobio ime. Geslo „manje je više” prepoznatljivo je u svakom tanjuru. Alija jako puno promišlja o tome što stavlja na tanjur i želi da je gost upućen u ono što stoji za svakog zaloga kao što su odgovori na pitanja kako j neka namirnica proizvedena i pripremljena. Jedan je od rijetkih chefova koji priprema nove menije godinu dana unaprijed.


„Želim da gost zna koliki trud stoji iza svakog zrna graška, jajeta ili komada mesa koji je na tanjuru. Za neka jela trebali su nam mjeseci pa i godine da te ideje koje su nam se „kuhale” u glavi se zaista i nađu na tanjuru. To je užasno bitno i samo kad to osvijestimo naučit ćemo cijeniti tanjur ispred sebe.” rekao je Josean Alija pa nastavio „Mi smo u službi pripovijedanja priča, svatko od nas ima neki kanal kroz koji komunicira – moj je hrana. Iza svakog tanjura koji složimo ima bar 30 pozadinskih priča povezanih s okusom, sjećanjem na neki trenutak ili miris.” zaključio je chef.Ovo je prvi posjet Joseana Alije Hrvatskoj i ne skriva zadovoljstvo zbog svog dolaska! „Znam da imate sjajna macerirana bijela vina i radujem se probati ih, vidimo se u svibnju na
Weekend Food Festivalu!” poručio je Josean Alija.

Podsjetimo kako Weekend Food Festival događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave, a odvit će se u prostoru Stare tvornice duhana Rovinj od 14. do 17. svibnja.2020.

PRIMAJTE OBAVIJESTI S WEEKEND FOOD FESTIVALA

PRIJAVITE SE NA NAŠU MAILING LISTU I BUDITE U TOKU SA SVIM NOVOSTIMA I AKCIJAMA KOJE SMO PRIPREMILI ZA VAS

Jedinstveni događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave.