06.05.2022., Rovinj - Masterclass. Vodjena degustacija radionica, Razvoj okusa u cokoladi- od kakaovca do cokolade koju su vodili Stiv Kahlina i Sanja Vladovic
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

Masterclass: Kako zapravo kušati čokoladu?

Nije krivo otići u prodavaonicu, kupiti čokoladu koja nam se najviše sviđa i pojesti ju u sekundi bez previše razmišljanja, ali postoji li ispravan način za uživati u ovom naizgled jednostavnom proizvodu?

Polaznici masterclassa „Razvoj okusa u čokoladi – od kakaovca do čokolade“, chocolatiera i craft chocolate makera Stiva Kahline i certificirane kušačice čokolade Sanje Vladović saznali su sve o tome kako se razvija okus od samog kakaovca do finalnog proizvoda i kako ispravno kušati čokoladu.

Stiv Kahlina, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

Kahlina i Vladović svojim su polaznicima priložili i uzorke čokolade u nekoliko faza njezinog nastajanja, pomoću kojih su mogli okusiti proces nastajanja čokolade.

Sanja Vladović, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„Čokolada se kuša sa svim osjetilima, i to u fazama. U prvom ju koraku promatramo, proučavamo boju i iščitavamo što nam ona odaje. Drugi korak je pomirisati ju. Treći je korak čuti kako zvuči, jer upravo zvuk odaje kvalitetu. Bitan međukorak je pustiti ju da pomoću topline ruke otpusti aromu. Tek je zadnji korak kušati ju, ali bitno je pustiti da se otopi u ustima, a ne pregristi!”, objasnila je Sanja Vladović.

Također je istaknula kako je vrijeme najbitniji sastojak i ključan ako želimo doći do kvalitetnog proizvoda, a kako bi nam doživljaj kušanja čokolade bio kompletan, bitno je proći kroz cijeli proces, ne preskakati korake.