15.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Panel “Tko je chef medju sokovima? Trendovi na trzistu bezalkoholnih pica” na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
PHOTO BY
Pixsell/Matija Habljak

Malo tržište zahtjevnih potrošača

Kakvi su trendovi na tržištu bezalkoholnih pića, koji naš brend je pobjegao od kuće, što je zajedničko zadarskoj košarci i gaming industriji, tko će biti najbolji igrač 2023. te koja je čarobna formula uspjeha saznali smo na panelu „Tko je chef među sokovima?“ koji je moderirao Mladen Kožić, a svoja saznanja i tajne otkrili su Ivica Skočić, Trade marketing director – BU Adria Coca-Cola, Dino Martinović, direktor marketinga Stanić Beverages i Sandy Lovković, direktorica razvoja i istraživanja Jamnice.

Mladen Kožić, Ivica Skočić, Dino Martinović i Sandy Lovković, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Da neće biti lako odlučiti tko je chef među sokovima dalo se naslutiti odmah na početku panela. „Upravo izlazimo s inovativnim funkcionalnim pićem Jana kolagen budući da svi žele biti mladi, lijepi i zdravi, a u svojoj bogatoj ponudi funkcionalnih pića imamo i ProGame – posebno piće namijenjeno gamerima kod kojeg je sve u potpunosti razvijeno i proizvedeno u Jamnici. Limitirana izdanja uvijek daju određeni push i vrše određenu emociju prema kupcima.“ – istaknula je Sandy Lovković, nakon čega je Dino Martinović ispričao zanimljivu priču o povratku brenda Maraska. „Nekad je Maraskin logo stajao na dresu Krešimira Ćosića. Sad smo pokrenuli limited edition seriju kojom želimo Marasku vratiti košarci, pokrenuti Zadranke i Zadrane da pomognu klubu. Iako akvizicija donosi puno slatkih briga, Stanić Beverages s Maraskom u svom portfoliju znači stabilnost i konsolidaciju te ga čini kvalitetnijim i snažnijim. Osim toga, Juicy nam jako dobro napreduje u Emiratima nakon što smo izašli iz retail priče i snage usmjerili u HoReCa kanal – trenutno je prisutan u više od 500 hotela.“

Sandy Lovković, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Kako žuljaju prodajne cipele

Nije novost kako Coca Cola ima nevjerojatnu količinu slatkih priča, od one kad je 2014. pozvala sve ljude svijeta da zajedno slave Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu do poznatih tijekom Božića kad spaja ljude bez obzira na sve različitosti. „Coca Cola nije samo osvježenje – kad pomisliš da si dosegao neke vrhove, shvatiš da još uvijek ima prostora za napredak i zadovoljstvo potrošača.“ – počeo je Ivica Skočić te otkrio vlastitu čarobnu formulu: „Marketingaši ne znaju kako žuljaju prodajne cipele i obratno. Ja sam probao i jedne i druge. 97 % ljudi iz marketinga nikad nije radilo u prodaji, a smatram da je potrebno barem šest mjeseci do godine dana da se i u tome okušaju. Ako prodaja nije kupila priču koju je marketing osmislio, ne može se doći do krajnjih kupaca. To je izuzetno važan, ali ne i jedini sastojak – formuli je potrebno dodati i komplementarnost u radu.

Ivica Skočić, FOTO: Matija Habljak/Pixsell

Tko će biti MVP 2023.?

Kampanje su već vani i svatko tko je mislio nešto napraviti već je napravio. Kako je krenulo na našem tržištu, možemo biti zadovoljni i svi profitirati. Godina će sigurno biti uspješna za sve, ali pitanje je koliko će inovativnih proizvoda opstati na tržištu budući da su hrvatski potrošači izuzetno razmaženi – često traže nešto novo i jedinstveno, no brzo se zasite i na kraju vraćaju starim navikama. Panelisti su zaključili da svi koji rade u ovoj kategoriji, iako su konkurentni, mogu ostati ovako sretni i nasmijani sve dok ona raste.

Dino Martinović, FOTO: Pixsell/Matija Habljak