14.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Panel “Brendiranje destinacije kroz gastronomiju” na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
PHOTO BY
Pixsell/Matija Habljak

Kuhačom do turističke konkurentnosti

Kažu da ljubav ide kroz želudac, a što je s putovanjima? Koju ulogu igra naš želudac kad su u pitanju željene destinacije i jesu li nam od strasti prema hrani važnije neke druge stvari otkrili su nam Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije, Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije i Sanda Bravar, voditeljica destinacijskih projekata Maistra na panelu „Brendiranje destinacije kroz gastronomiju“ koji je moderirala Nevena Rendeli Vejzović.

Ivana Jurić, Rudi Grula, Sanda Bavar i Nevena Rendeli Vejzović, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Gastronomija je sve važniji razlog dolaska turista u Hrvatsku, zato nije čudno da su neke destinacije upravo u gastronomskoj ponudi našle svoj sveti gral. Na panel diskusiji s vodećim ljudima koji su u brendiranju svojih destinacija veliki dio posvetili upravo gastronomiji, posjetitelji su imali priliku čuti zanimljive primjere iz hrvatske prakse.

„Kad govorimo o novoj slavonskoj kuhinji govorimo o povratku korijenima – pripremi crne slavonske svinje, goveda, guske, ali i riječne ribe. Ne trebamo bježati od vanjskih i povijesnih utjecaja, no naše autohtono i tradicijsko je ono prema čemu ćemo se razlikovati. Osim hrane, prva asocijacija na Slavoniju svakako je i domaćin koji će dati sve od sebe da gost doživi zaokruženo iskustvo hedonizma i emocije za pamćenje.“ – izjavila je Ivana Jurić.

Ivana Jurić, Rudi Grula i Sanda Bavar, FOTO: Gordan Svilar

“Međimurje je poput Mezopotamije i danas ovdje ne postoji dio zemlje koji nije prekopan, a plodni prostor između Drave i Mure UNESCO je uvrstio i zaštitio kao prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, baš kao i međimursku popevku. Činjenica je da nas ljudi većinom prepoznaju po međimurskoj gibanici, dok je manje poznato da smo destinacija s čak 3 EDEN oznake izvrsnosti od strane Europske komisije, nastale u želji da se promoviraju skrivena blaga Europe; što je jedinstveni slučaj u Europi.” – istaknuo je Rudi Grula. Priča o geografskom podrijetlu je priča za veliku industriju, a naš put prema brendu na kojem trebamo inzistirati je kroz način pripreme i podrijetlo namirnica – domaće, ekološki, organski, biodinamički sa kratkim lancem opskrbe. Naši poljoprivrednici nisu biznismeni, netko bi s njima trebao raditi da bismo skupa mogli stajati ispred priče autentične gastronomije stoga je sveobuhvatan posao pred nama – glavni su zaključci ovog panela.

Rudi Grula i Nevena Rendeli Vejzović, FOTO: Gordan Svilar

Na pitanje gdje vidi Rovinj kao gourmet destinaciju za 10 godina, Sanda Bavar je odgovorila: „Rovinj je jedan od rijetkih gradova koji se može prodavati sam za sebe. Za 10 godina bih ga voljela vidjeti s manje gužvi u ljetnim mjesecima, da se glavna sezona produži na devet mjeseci s riješenim prometnim i komunalnim izazovima. Naglasak bi trebao i dalje biti na kvaliteti kako usluge tako i hrane koju serviramo. Sigurno imamo još prostora za napredak, a na nama je da pokažemo kako. S obzirom na dobre odnose sa svim udruženjima i Gradom Rovinjem, uvjerena sam da će Rovinj i dalje biti top destinacija.“

Ivana Jurić, Rudi Grula, Sanda Bavar i Nevena Rendeli Vejzović, FOTO: Gordan Svilar