tasting-4
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

Koja je tajna Istre kao najbolje maslinarske regije svijeta?

Istra se sad već neupitno etablirala kao jedna od najatraktivnijih gastronomskih regija, ne samo na Mediteranu, već i na globalnoj razini, a jedan od najčvršćih temelja njene prepoznatljivosti leži upravo u maslinarstvu. Štoviše, ova čarobna regija Lijepe naše je od strane najuglednijeg i najutjecajnijeg svjetskog vodiča za ekstra djevičansko maslinovo ulje – Flos Olei već sedmu godinu zaredom proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom u svijetu.

U čemu je tajna uspjeha fantastičnih istarskih maslinara, koliko je zapravo teško proizvesti kvalitetno maslinovo ulje, a posebice ono koje će se nadmetati s najboljima na svijetu i na čemu počiva storytelling Istre kao vrhunske gastro regije, otkrili su nam Maria Paola Gabusi, stručnjakinja za maslinovo ulje, predsjednica O’Live & Italy Cultural Association, Tedi Chiavalon, proizvođač maslinovog ulja iz Vodnjana i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije na panelu „Zašto je Istra najbolja maslinarska regija svijeta“, koji je moderirala Irina Ban, stručnjakinja za strateške komunikacije i upravljanje ugledom.

Tedi Chiavalon, Denis Ivošević, Maria Paola Gabusi i Irina Ban, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„Prije 20 godina na našim maslinovim uljima nismo imali ni robnu oznaku, a kamo li da smo o tome raspravljali. Danas je proizvodnja maslinovog ulja jedan zaista visoko tehnološki razvijen proces, a mi proizvođači se moramo konstantno unaprjeđivati i držati korak s napretkom tehnologije. Nikad za sebe nismo rekli da smo najbolji, već oduvijek preispitujemo zašto je susjedova trava zelenija i što mi možemo učiniti da isto to postignemo. Konstanto se ugledamo na najbolje od najboljih proizvođača maslinovog ulja. Tako smo i shvatili da prvenstveno moramo promijeniti tehnologiju ekstrakcije ulja, što je, između ostaloga, i jedan od faktora izvrsnosti naših proizvoda“, poručio je renomirani istarski proizvođač maslinovog ulja, Tedi Chiavalon.

Koliko je izazovna, ali i tehnološki zahtjevna proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja, istaknula je i Maria Paola Gabusi: „Ekstra djevičanska maslinova dolaze iz superiorne kategorije maslina te moraju proći stroge senzorske analize. Ipak, 95% „ekstra djevičanskog“ maslinovog kojeg možemo pronaći na policama, tako je nazvano od strane tvrtki koje ih pakiraju u boce, a ne od samih dobavljača. Štoviše, pritom se često naljepljuju i imena s talijanskim ili nekim drugim mediteranskim prizvukom, a zapravo uopće nije riječ o ulju koje je prošlo ikakve dodatne analize. Problem je što velik broj ljudi toga nije svjestan. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije imati apsolutno nikakav defekt, a ulja koja uglavnom kupujemo u marketima znaju imati i po 18 različitih defekata.“

Kako se Istra suprotstavlja tom izazovu i kako je uopće započela danas dobro poznata priča o Istri kao izvanrednoj maslinarskoj regiji, objasnio je Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije. „U početku smo se natjecali s masovnim turističkim destinacijama, no ubrzo smo shvatili da nismo toliko veliki, prepoznati i snažni. Zato smo se odlučili diferencirati po nečemu manjem i vrlo specifičnom. Odgovore smo pronašli u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, priči u koju su se izvrsno uklopila i naša vina, tartufi, pršut i ostali autohtoni proizvodi. Naša početna premisa je bila potpuno drugačija od onih koje se mogu pronaći u drugim zemljama, poput Italije i Španjolske. Bili smo svjesni da si ne smijemo dopustiti srednju kvalitetu maslinovog ulja baš zato što smo toliko mali te da naš jedini put leži u proizvodnji maslinovih ulja samo najviše kvalitete“ poručio je te pritom naglasio kako je upravo edukacija je ključ razvoja, a jasan cilj i visoka kvaliteta proizvoda osnova za uspješan storytelling.

Tedi Chiavalon, Maria Paola Gabusi, Irina Ban i Denis Ivošević, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

Okupljeni panelisti usuglasili su se u zaključku da ključ uspjeha Istre leži u suradnji proizvođačkog, poduzetničkog i znanstvenog sektora i kako se željeni rezultati ne mogu postići bez zajedničkog cilja i smjera svih ključnih aktera. Tako je priča o uspjehu istarskih maslinara itekako i hvalevrijedna priča o sinergiji čitave zajednice lokalnih proizvođača, udruženih u želji da svijetu predstave istinske čari svoje gastronomske baštine.