DSC06585
PHOTO BY
Gordan Svilar

Hrana i priroda – važnost biološke raznolikosti na „Našoj farmi“ Simona Rogana

Važnost lokalnosti, autohtonosti i prirodnosti namirnica još jednom istaknuo je britanski chef Simon Rogan uz Toma Barnesa na panelu „Hrana i priroda – važnost biološke raznolikosti na „Našoj farmi“ Simona Rogana“. Simon Rogan najpoznatiji je po svom pristupu kuhanju od farme do stola, koji naglašava korištenje lokalnih i sezonskih namirnica, a dobio je brojna priznanja za svoju kuhinju, uključujući tri Michelinove zvjezdice za svoj restoran L’Enclume u Cartmelu, čime je postao jedini restoran u Ujedinjenom Kraljevstvu van Londona koji je čak tri puta potvrđen ovom prestižnom titulom. Svoju kulinarsku karijeru započeo u Londonu, gdje je radio u nekoliko prestižnih restorana, a na kraju se preselio u Cumbriju, gdje je 2002. otvorio L’Enclume s ciljem da se u ovom pitoresknom ruralnom dijelu Engleske pokuša okrenuti održivijem i lokalnom pristupu uzgoji namirnica.

Simon Rogan, FOTO: Gordan Svilar

Restoran je brzo stekao reputaciju po svojoj inovativnoj kuhinji, a osim u svojim restoranima, Rogan se također pojavio u nekoliko televizijskih emisija, uključujući BBC-jeve “Great British Menu” i “MasterChef” te je objavio  kuharicu “Rogan: The Cookbook”, koja prikazuje  njegov sveobuhvatni pristup kuhanju od farme do stola.

Simon Rogan, FOTO: Pixsell/Matija Habljak

„Za mene misija je bila pronaći pravo mjesto i unaprijediti prirodni biodiverzitet lokacije. Planiranje je bilo presudno kako bi uzgojili proizvode na način kako je priroda i zamislila – bez kemikalija i pesticida“ pojasnio je svoj pristup Simon Rogan. Očuvanje i poticanje lokalnog biološkog diverziteta u srži je njegove kulinarske politike, a na panelu je predstavio zanimljive i već pomalo zaboravljene načine kojima to nastoji postići. „Jedan od najboljih načina kako spriječiti štetu od nametnika je i rotacija sadnje, jer svako povrće u pravilu ima specifične nametnike koji odlaze nakon što nikne novo povrće.“ Povratak lokalnosti sa sobom donosi i povratak nekim pomalo zaboravljenim tehnikama, koje su uslijed tehnološkog razvoja kojem svjedočimo posljednjih desetljeća pale u drugi plan.

Simon Rogan, FOTO: Gordan Svilar

Efektivnost takvih metoda je neupitna i višestruko potvrđena, no u svijetu koji sve veći fokus stavlja na globalno i masovno često pada u drugi plan. Dapače, put prema održivosti i lokalnosti nije lak, a često u početku ni isplativ. No usprkos preprekama, ako zaista želimo postići veću razinu održivosti prečaca nema. Uz Simona Rogana, executive chef Tom Barnes pred posjetiteljima je pripremao neka od jela kojima se diči kuhinja restorana L’Enclume kao što su reducirani ocat od artičoka i složenac od cikle u posve novom-starom ruhu.

Simon Rogan, FOTO: Gordan Svilar