gastronomija_hotelijerstvo
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

Gastronomija u vrhunskom hotelijerstvu – ključan preduvjet ili dodatna pogodnost?

U vremenu strelovitog rasta popularnosti vrhunske gastronomije i razvoja gastro turizma, bilo je lako primijetiti kako su se na tom valu najbolje snašli upravo hotelijeri, koji su prepoznali istinski značaj ovog oblika usluge. Iako za mnoge od nas gastronomija pored prirodnih ljepota, sporta i wellnessa još uvijek ne predstavlja glavni motiv dolaska u neku destinaciju, dobra večera u sjajnom ambijentu nakon živopisnog dana na odmoru, definitivno je jedna od presudnih dodanih vrijednosti.

O tome zašto je gastronomija sve prepoznatija kao ključni segment vrhunskog hotelijerstva i na kakvom je tragu Hrvatska po tom pitanju, govorili su Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Aminess hotela i Tullio Fernetich, predsjednik Heritage Hotela San Rocco na panelu Gastronomija – ključni element vrhunske hotelske ponude koji je moderirala Nevena Rendeli.

Tullio Fernetich, Zrinka Bokulić, Veljko Ostojić, Tomislav Popović i Nevena Rendeli, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„Gastronomija, kao bitan proizvod destinacijske ponude, a po kojem je Istra poznata dugi niz godina, već je postupno počela splašnjavati, zbog čega smo u Maistri smatrali da Rovinj i Istra zaslužuju još jedan veliki iskorak, a posebno u vrijeme korona krize kada su ugostiteljski objekti bili prazni. Sve više svjedočimo tome da se najelitniji svjetski hoteli nastoje dodatno etablirati upravo putem gastronomije, zbog čega dovode vrhunske chefove. Tako i mi nastojimo našoj lokalnoj sredini pružiti što kvalitetniju gastronomsku ponudu u sklopu naših hotela, pri čemu prestižne Michelinove zvjezdice, naravno, doživljavamo kao vrlo važan faktor izvrsnosti koji iza sebe nosi jednu puno širu priču“, poručio je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.

Tomislav Popović, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

Pritom je posebno naglasio „kako je za cijelu kompaniju izuzetno važno da se Rovinj upiše na širu gastronomsku kartu i postane gastronomski brend u okvirima Europe. Stoga u našim hotelima preporuke ne idu samo u smjeru našeg portfelja, već nastojimo gostima preporučiti obilazak i istraživanje svega što im ovaj kraj ima za ponuditi“.

O prepoznatljivosti Istre po gastronomskoj ponudi govorio je i Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, koji naglašava kako gastronomski fenomen Istre nije slučajnost, već je rezultat procesa koji traje još od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća. „Kada imate ljude koji žele učiti, razvijati se i činiti iskorake, onda je sve moguće. Štoviše, mislim da Hrvatska trenutno ima daleko veći gastronomski potencijal od onoga što se trenutno pruža. Moramo svi skupa biti svjesni da svakodnevno moramo učiti i biti otvoreni za nove ideje, jer ne možemo ponuditi jedan bečki ili nešto drugo internacionalno i očekivati određenu razinu prepoznatosti po kvaliteti i autohtonoj kuhinji. Sve naše regije su definitivno na dobrom putu, ali razlike se javljaju prvenstveno u dinamici razvoja lokalnih gospodarstava i napose u razvijenosti turizma“, poručio je Ostojić.

Jedan od glavnih zaključaka panela je da svaka hrvatska regija ima svoje posebnosti koje su dovoljno atraktivne i ukorijenjene u tradiciji da mogu privući značajniju međunarodnu pozornost i prepoznatost, no ostvarenje toga prvenstveno ovisi o prezentaciji istih. S obzirom na to da su gosti u rukama hotelijera, panelisti su se usuglasili da ključ uspjeha leži u pružanju mogućnosti izbora gostu te idealnog balansa lokalnog i popularnog. Navedeno dovodi do zaključka da su upravo hotelijeri i restorateri najveći ambasadori domaćih proizvoda, budući da su hotelski restorani najznačajnija mjesta na kojima se gostima mogu približiti autohtoni proizvodi. Hrvatska već sada ima respektabilan broj profiliranih Michelinovih restorana, a samim time i velik potencijal za dolazak novih, svjetski poznatih chefova.