DSC06656
PHOTO BY
Gordan Svilar

Disfrutar: Užitak iz Barcelone

Uz brojne panele, predavanja i masterclassove, Weekend Food Festival donio je i demo cooking prezentacije u režiji velikana međunarodne kulinarske scene. Led je probio Eduard Xatruch, španjolski kuhar i ugostitelj s Michelinovom zvjezdicom, koji je karijeru započeo u dobi od 16 godina, radeći u raznim restoranima u Španjolskoj prije nego što se pridružio timu u legendarnom restoranu Ferrana Adriàa, elBulli. Radio je u elBulliju više od desetljeća, popevši se do pozicije glavnog kuhara i pomažući restoranu da zaradi svoje tri Michelinove zvjezdice i reputaciju jednog od najboljih restorana na svijetu. Godine 2010. Xatruch je napustio elBulli i udružio snage s braćom Adrià kako bi pokrenuo Compartir, a potom i Disfrutar, restoran koji se rapidno etablirao kao jedan od najboljih u svijetu.

Eduard Xatruch, FOTO: Gordan Svilar

Pod Xatruchovim vodstvom, Disfrutar je zaradio brojna priznanja, uključujući Michelinove zvjezdice, a Xatruch je poznat po svom inovativnom pristupu kuhanju, kombinirajući tradicionalne španjolske sastojke i tehnike s modernim kulinarskim metodama. Njegova jela često imaju neočekivane kombinacije okusa i razigrane prezentacije, odražavajući njegov maštovit i eksperimentalni stil kuhanja, a okupljenoj publici na Weekend Food Festivalu uz co-chefa predstavio je svoju kuhinju pred punom dvoranom Weekend kroz video prezentacije kuhanja, ali i live segment direktno s pozornice. Organski maslac, kavijar, prepečenac i malo soli prezentirani su kao snack, napravljen tehnikom uz koji i mala količina maslaca dobiva na prividu mase i punoće, a intenzivan okus inspirira osjetila, dok je paralelno prikazao i kako u Disfrutaru pripremaju bademe, orašasti plod tipičan za Španjolsku. Kombinacija inovativnog i futurističkog pristupa s ogoljelim ruralnim predstavlja spoj modernog i klasičnog, pružajući svakome tko kuša ova jela nešto istinski posebno. Fine dining restoran u kojem će vam poslužiti neoljušteni badem na kamenu koji ćete morati koristiti kako bi sami otvorili plod? Ideja iza koncepta je omogućiti gostima da osjete autohtonost i lokalnost proizvoda, na način na koji se konzumirao stoljećima. 

FOTO: Gordan Svilar

Eduard Xatruch u nešto manje od sat vremena definitivno je zainteresirao publiku, a uspio je i pokazati zašto je ime njegovog restorana upravo Disfrutar – što na španjolskom jeziku znači „uživati“ pa ne čudi da je iz dvorane ispraćen ovacijama.

FOTO: Gordan Svilar
FOTO: Gordan Svilar