15.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Demo cooking by Dabiz Munoz “DiverXO 2023” na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
PHOTO BY
PIxsell/Matija Habljak

Dabiz Muñoz priredio show za sva osjetila

Nakon prošlogodišnjeg debija na Weekend Food Festivalu, Dabiz Muñoz vratio se u Rovinj kako bi publiku počastio nečim zaista posebnim – kulinarskom demonstracijom kakvu ćete rijetko gdje imati priliku vidjeti. Oduševio je publiku izborom jela koja su pokazala njegovu jedinstvenu fuziju španjolskih i azijskih okusa, a koristio je razne tehnike i sastojke, kako bi stvorio vizualno zadivljujuća jela punog okusa. Ovaj renomirani španjolski kuhar i ugostitelj, poznat po svom inovativnom i eksperimentalnom pristupu kuhanju, proglašen je i najboljim kuharom svijeta. Glavni je kuhar i osnivač restorana DiverXO s tri Michelinove zvjezdice u Madridu, koji je poznat po svojoj avangardnoj kuhinji i spoju španjolskih i azijskih okusa. Muñoz je započeo svoju kulinarsku karijeru radeći u lokalnim restoranima u Madridu prije nego što se preselio u London, gdje je radio u kuhinjama prestižnih restorana kao što su Hakkasan i Nobu. Godine 2007. vratio se u Madrid i otvorio svoj prvi restoran, DiverXO, koji je brzo stekao međunarodno priznanje zbog svoje vrhunske kuhinje. Muñoz je osvojio brojne nagrade za svoj kulinarski talent, a pojavio se i kao sudac u španjolskoj verziji MasterChefa te napisao nekoliko kuharica.

Dabiz Muñoz , FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Prvo jelo koje je predstavio je takozvani „gulaš s dna lonca“, koji je dio menija restorana DiverXO, u blago prilagođenoj varijanti, a pratio ga je pileći confit i zanimljiv začin – pepeo od pilećih kostiju te unikatan taco začinjen slatkim i ljutim notama. Iduće jelo koje je predstavio bio je nigiri s pastrvom, u kojem se odrazila Dabizova ljubav prema azijskoj kuhinji, ali sa jedinstvenim twistom tipičnim za maštovit pristup ovog intrigantnog kuhara. Tijekom demonstracije, Muñoz je komunicirao s publikom, dijeleći uvide u svoj kreativni proces, a govorio je i o svojoj ljubavi prema spajanju neočekivanih okusa i tekstura te važnosti eksperimentiranja u kuhanju, ali i kako je tekao put probijanja do titule jednog od najboljih chefova svijeta te najavio otvaranje novog restorana iduće godine u kojemu je obećao promijeniti definiciju fine dininga. „Kreativnost u kuhinji je nužna, ali i ona ima svoja pravila. Ako stavite zalogaj u usta i ne osjetite senzaciju, po meni on nema smisla,“ istaknuo je Dabiz Muñoz. „Htjeli smo stvoriti nešto što nećete moći probati nigdje drugdje u svijetu. Svaki sastojak mora imati razlog zašto se koristi, nema slučajnosti.“

Dabiz Muñoz , FOTO: Pixsell/Matija Habljak

Dok su neki paneli popraćeni upadicama publike i povremenim prekidima, kulinarski autoritet ovog globalnog velikana gastronomije prelio se na publiku pa je prepuna dvorana u tišini i uz punu pažnju pratila svaki pokret Dabiza Muñoza, a cijeli je performans na kraju publika nagradila gromoglasnim pljeskom.

Dabiz Muñoz , FOTO: Pixsell/Matija Habljak
Dabiz Muñoz , FOTO: Pixsell/Matija Habljak