munoz-za
PHOTO BY
Emica Elveđi/Pixsell

Dabiz Munoz, apsolutni kralj avangarde svoje generacije otkrio što zaista predstavlja ovaj intrigantni pojam

Avangarda – intrigantna riječ koja je sveprisutna u umjetničkim krugovima, a sve češće i u svakodnevnom životu, zasigurno je svakoga barem jednom navela na razmišljanje o tome što zapravo znači. Oni koji su pratili sami vrhunac ovogodišnjeg Weekend Food Festivala, imali su prilike podići veo misterija s ove riječi u društvu njenog apsolutnog kralja – španjolskog chefa Dabiza Munoza, najboljeg svjetskog chefa 2021. po izboru Best Chef Awardsa te vlasnika restorana DiverXO, prvog i jedinog restorana u Madridu s čak 3 Michelinove zvjezdice.

Ovaj revolucionar fine dining koncepta svoju ju bogatu karijeru posvetio upravo avangardi. U svom radu u širokom luku izbjegava sve ono već viđeno i poznato te traga za neotkrivenom izvrsnošću, kakvu nitko do sad nije prepoznao, iskoristio niti okusio. Svoj nekonvencionalan, beskompromisan, jedinstven i vizionarski pristup demonstrirao je već u uvodnom videu, kojim je bez daha ostavio do zadnjeg mjesta ispunjenu dvoranu te zaslužio gromoglasan pljesak kao prikladnu uvertiru onoga što je uslijedilo.

Dabiz Munoz ostavio publiku bez daha, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„DiverXO sam otvorio prije dosta godina sa željom da bude u potpunosti jedinstven, različit i neusporediv s ičime od ranije. Istim pridjevima mogli bismo opisati i razdoblje pandemije, prije kojeg primjerice nismo mogli zamisliti kuhanje u „kamp-kućicama“ i na sličnim lokacijama. Međutim, shvatili smo da svoja načela kreativnosti i kulinarske avangarde možemo primijeniti apsolutno bilo gdje“, započeo je priču o avangardi, svom glavnom načelu.

„Postoje različita pravila za kreativnost, no prije svega treba biti hrabar i spreman pogriješiti. To i jest kreativnost – pogriješiti i stotinu puta, ali nastaviti dalje u svojoj želji kroćenja neutabanim putem i stvaranja nečega novog. To je avangarda“, naglašava Munoz.

Kako su avangarda i kreativnost dva nerazdvojna pojma, logičan slijed pitanja za ovog španjolskog virtuoza krenuo je upravo u tom smjeru. „Inovacija je stalan rizik. Ako nema rizika, nema ni inovacije. Inovaciju i rizik veže neraskidiva veza, a za uspjeh je potrebno biti slijepo predan svojim ciljevima. Ipak, avangarda i kreativnost nisu ista stvar, jer kreativnost znači i činiti nešto već postojeće na novi način. Avangarda ipak podrazumijeva otvaranje jednih sasvim novih vrata“, tvrdi Dabiz Munoz.

Dabiz Munoz, FOTO Emica Elveđi/Pixsell

„Ako volite putovati, jesti i otkrivati poput mene, teško je svjedočiti sjajnom radu chefova diljem svijeta i ne biti inspiriran njima. Lijepo je kada nas naše kolege inspiriraju. No jedno je biti inspiriran, a drugo je biti zaluđen. Ja volim biti inspiriran, ali još više volim biti 100% originalan. To naravno zna izluđivati, jer uvijek imate osjećaj da nešto nedostaje ili nije dovoljno kreativno, zbog čega određene stvari iskušavamo i po 100 puta.“, istaknuo je i pritom zaključio kako je avangarda, naposljetku, isključivo ono što netko prije nas jednostavno još nije učinio.

Svoj iznimno upečatljiv nastup, dodatno je začinio jednim malenim „sneak peakom“ svog najnovijeg restorana RavioXO koji tek treba ugledati svjetlo dana u Madridu te na taj način počastio sve okupljene ekskluzivom.